Hlavní obsah

Na Jesenicku vyhlášen stav ohrožení, problémy i na jihu Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Kvůli stoupajícím hladinám řek platí od čtvrtečního podvečera na celém Jesenicku stav ohrožení. Nejhorší situace je i nadále na Vidnávce a Bělé, kde je třetí povodňový stupeň. Voda už na některých místech zasáhla nejen sklepy a zahrady, ale i samotné objekty. Stav ohrožení vyhlásil předseda povodňové komise jesenické radnice, řekl starosta města Jeseník Petr Procházka. V regionu stále silně prší.

Článek

Vedení jesenické radnice vyzvalo obyvatele v postižených oblastech, aby jednali uváženě, nepodléhali panice a pomohli starším lidem. "Občané, kteří z jakýchkoliv důvodů potřebují pomoc, vyvěsí z okna nebo na kliku venkovních dveří bílý ručník či prostěradlo," řekl starosta Jeseníku.

Voda už na některých místech zasáhla nejen sklepy a zahrady, ale i přízemí objektů. Ve Vidnavě již hladina Vidnávky přesáhla tři metry.

Silničáři museli uzavřít na Jesenicku cestu mezi Novou Červenou Vodou a Starou Červenou Vodou a mezi Starou Červenou Vodou a Vidnavou. Mnohé silnice jsou lokálně zaplavené, ale s opatrností se dají ještě projet.

Na ostatních místech Olomouckého kraje zatím není situace tak dramatická. Vodohospodáři vyhlásili první povodňový stupeň v Jindřichově na Šumpersku.

Po Jesenicku čekají problémy Beskydy

Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, byl na severní Moravě vyhlášen i na Opavici v Krnově. Řeka Opava v Krnově dosáhla prvního stupně povodňové aktivity, tedy stavu bdělosti.

Druhý stupeň povodňové aktivity platil večer na několika místech Moravskoslezského kraje. Stav pohotovosti vodohospodáři během odpoledne vyhlásili na řece Opavě v Karlovicích a řece Osoblaha přímo v městě Osoblaha.

Mluvčí společnosti Povodí Odry Šárka Vlčková řekla, že na Jesenicku by se situace už neměla výrazně zhoršovat. Naopak problémy mohou nastat v Beskydech. Lokální záplavy podle ní mohou ohrozit i Ostravsko. Na některých místech můžou zasáhnout i lidská obydlí.

Podle prognóz by mohlo v Jeseníkách spadnout ještě 40 milimetrů srážek, 80 milimetrů pak v oblasti Ostravska a 100 milimetrů v Beskydech.

Prudké deště panující od středečního odpoledne na velké části České republiky způsobily na řadě míst zvyšování hladin řek. Druhý povodňový stupeň platí na Labi ve Špindlerově Mlýně ve východních Čechách.

Třetí stupně hlásí i z jihu Čech

Třetí stupeň povodňové aktivity platil o půlnoci ze čtvrtka na pátek na třech místech na jihu Čech. Bylo to na řekách Černá v Líčově a Blanice v Blanickém mlýně a v Podedvorském mlýně. Na řekách Černá v Líčově a Blanice v Blanickém mlýně platil třetí stupeň již ve čtvrtek.

Hladiny řek se v jižních Čechách zvedly po čtvrtečních vydatných deštích. Zvedly se hlavně hladiny toků v Novohradských horách.

Zemi trápí déšť a silný vítr

Prudké deště doprovází také silný vítr, který zejména v severních oblastech České republiky lámal stromy a způsobil velké škody. V Krkonoších dosáhl síly orkánu.

Český meterorologický ústav vyhlásil ve čtvrtek ráno varování před povodněmi pro Olomoucký a Moravskoslezký kraj. Před polednem výstrahu rozšířil také pro kraje Zlínský a Jihomoravský. Silné srážky se očekávají také v jižních Čechách a na Vysočině.

Na Jesenicku napršelo do čtvrtečního odpoledne za večer a noc od 75 do 125 milimetrů srážek. Nejvíce spadlo v Rejvízu, celkem 215 mm.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko zasáhl vytrvalý déšť, zvedá hladiny řek

Prudké deště panující od středečního odpoledne na velké části České republiky způsobily na řadě míst zvyšování hladin řek. Ve čtvrtek byl třetí stupeň vyhlášen...

Výběr článků

Načítám