Hlavní obsah

Kuchtová neodstoupí, lidovcům nabízí místo náměstka

– PRAHA

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) neuvažuje o rezignaci kvůli problému, který vznikl při přípravě programů pro čerpání peněz z evropských fondů. Sporné je zapojení agentury Czechinvest do čerpání těchto peněz, aniž by to bylo uvedeno v dokumentu, který má schválit Brusel. Tuto nesrovnalost napadla místopředsedkyně školského sněmovního výboru Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Kuchtová chce věc vysvětlit v Bruselu osobně.

Článek

Kuchtová by podle Šojdrové měla zvážit setrvání ve funkci. Šéfka lidoveckých poslanců také požádala o schůzku koaliční devítky, která by se měla vzdělávacím programům věnovat. Lídři stran se dosud na termínu jednání neshodli.

KDU-ČSL vyvolala krizi v resortu školství nejdříve soustavným tlakem na post náměstka pro vysoké školy. Nakonec se jim podařilo přinutit k středeční rezignaci dosavadního náměstka Pavla Komárka. Tento post chtějí lidovci obsadit svým kandidátem.

Ministryně Kuchtová je po rezignaci Komárka připravena přijmout na jeho místo kandidáta lidovců. Na tiskové konferenci zopakovala, že nicméně dál trvá na koaliční dohodě v této záležitosti. Podmínkou je také odborná zdatnost kandidáta.

"Od začátku říkám, že do personálního obsazení ministerstva si mluvit nenechám," řekla s tím, že však bude respektovat koaliční dohody. "Já do jednání dnes půjdu s tím, že jim (lidovcům) nabídnu náměstka pro vysoké školy, vědu a výzkum," dodala.

Kuchtová dále ve čtvrtek novinářům zopakovala, že CzechInvest zapojila do administrace evropských programů na žádost Evropské komise. V dokumentu o programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v objemu 59 miliard korun, jehož znění nyní schvaluje Brusel, se o CzechInvestu ale vůbec nemluví. Pokud by měla tedy agentura být kromě krajů a ministerské agentury CERA (Czech Education and Research Agency) dalším implementačním orgánem, musel by se program změnit a znovu poslat Evropské komisi.

Od Czechinvestu chce Kuchtová nakupovat pouze služby

Aby se tomu vyhnula, chce Kuchtová Evropské komisi vysvětlit, že od CzechInvestu bude v tomto případě ministerstvo pouze nakupovat služby. Pokud se jí to podaří, dokument se nebude muset měnit. V opačném případě se práce na programu zpozdí o šest týdnů, což ministryně nepokládá za nijak dramatické.

Diskutovaný program se do souvislosti s agenturou dostal kvůli druhému, které má ministerstvo na starosti. Ten se jmenuje Výzkum a vývoj pro inovace a do společného rámce s ministerstvem průmyslu ho chtěl dát podle Kuchtové Brusel, aby tak byla vyjádřena spojitost vědy a praxe. "Neměla jsem žádnou jinou volbu," konstatovala.

Je zajímavé, že předseda KDU-ČSL Čunek ve středu ráno dohodu o zapojení CzechInvestu mezi ministerstvy školství a průmyslu a obchodu schválil, zatímco jeho stranická kolegyně ještě téhož dne kvůli stejné záležitosti vyzvala ministryni k rezignaci, dodala Kuchtová.

"Jsme připraveni jednat o evropských fondech, schůzka zatím svolána nebyla. Rozhodně ale nebudeme jednat o odvolání ministryně Kuchtové," řekl šéf zelených a vicepremiér Martin Bursík s tím, že o to Šojdrová ani nepožádala.

Čunek s částečným zapojením Czechinvestu souhlasí

Předseda lidovců a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek řekl, že výhrady Šojdrové se netýkají pouze evropských fondů a CzechInvestu, ale celkového stavu zajištění budoucí práce ministerstva při čerpání evropských peněz. O problému ve středu mluvil s Kuchtovou na jednání vlády. "Souhlasil jsem s částečným zapojením CzechInvestu, ale s výhradami," uvedl. Dodal, že hlavní je nezdržet přípravu programů, a tím i možnost peníze čerpat.

Šojdrová má podle Čunka právo požádat o jednání koalice, protože ale jde o devět lidí, je těžké najít termín vyhovující všem. Když se setkání neuskuteční tento týden, bude v týdnu příštím, soudí šéf lidovců. K tomu, zda by měla Kuchtová odstoupit, se Čunek odmítl vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám