Hlavní obsah

Vláda má výhrady k nedostatkům ve smlouvě EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Reformní smlouva EU, která má nahradit zamítnutou euroústavu, má podle české diplomacie ještě řadu bílých míst. Shodli se na tom při čtvrteční pravidelné neformální schůzce na Pražském hradě prezident Václav Klaus, premiér Mirek Topolánek (ODS), vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ).

Článek

"Cílem schůzky bylo koordinovat postoje tak, aby Česká republika na těchto mezinárodních fórech postupovala ve stejném směru," informoval  Hrad.

Nová eurosmlouva by měla být ratifikována před volbami do Evropského parlamentu v červnu 2009. Časový harmonogram má pro Českou republiku značný význam, protože v první polovině roku 2009 bude unii předsedat. Česká diplomacie považuje za nezbytné vyjasnit, kdy budou konkrétní reformy institucí vstupovat v platnost.

"Jsou tam různé snahy posunovat to jedním či druhým směrem. Zatím se ale všichni drží základní teze, že mandát, který byl sjednán Evropskou radou, je třeba dodržovat," uvedl Vondra.

Prezident promluví v OSN

Na setkání se projednávala i Klausova účast na zářijovém zasedání Valného shromáždění OSN. Prezident mimo jiné členy vlády informoval o svém projevu na nadcházejícím Valném shromáždění OSN a konferenci, na níž promluví na téma globálního oteplování. Vondra předpokládá, že prezident svou návštěvou OSN podpoří kandidaturu ČR na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám