Hlavní obsah

Lidem z Hradecka hrozí nedostatek kvalitní vody

Právo, Jiří Novotný
HRADEC KRÁLOVÉ

Obyvatelé 115 měst a obcí, které jsou pitnou vodou zásobováni akciovou společností Vodovody a kanalizace Hradec Králové (VaK), budou zřejmě od 1. ledna 2008 dostávat ještě dražší, a přitom méně kvalitní vodu než dnes. Odbor životního prostředí krajského úřadu totiž nařídil omezit čerpání z podzemních vrtů o celou desetinu.

Článek

"Nezmění-li úředníci své stanovisko, budou muset lidé z Hradce a okolí pít méně kvalitní vodu z řeky Orlice. Povolení k čerpání vody z prameniště Litá máme pouze do konce letošního roku. Odbor životního prostředí vyslyšel požadavek ekologů, aby se vytvořily optimální podmínky pro žábu kuňku ohnivou a další drobné živočichy," řekl Právu generální ředitel VaK Hradec Králové František Barák.

Prameniště Litá se nachází v okolí obcí České Meziříčí, Pohoří, Bohuslavice, Pulice a Mokrá. Zahrnuje jedenáct jímacích vrtů o hloubce až 150 metrů. Pitná voda z nich proudí do Hradce Králové 27 kilometrů dlouhým přivaděčem.

"Voda z této lokality je křídového původu, vysoce kvalitní, s příznivými zdravotními účinky. Na celkovém množství pitné vody, kterou zásobujeme obyvatelstvo, se prameniště Litá podílí 70 procenty. Jde tedy o vodu pro zhruba 110 000 obyvatel," upřesnil Barák.

Prodloužení povolení úřad zamítl

Letos v červnu vodohospodáři požádali o prodloužení povolení k čerpání vody z Lité o půl roku, aby získali čas pro další jednání. To ovšem úřad zamítl.

Ekologové argumentují tím, že část území Lité je zahrnuta do seznamu evropsky významných lokalit Natura 2000. Naopak vodohospodáři připomínají, že zdejší podzemní prameny se pro zásobování pitnou vodou využívají už od sedmdesátých let minulého století.

"Přírodní rezervace byla vyhlášena až dvacet let po vybudování vrtů a přivaděče vody. Teď hrozí, že zařízení v téměř miliardové hodnotě budeme muset opustit. Zdá se, že žába je víc než člověk," povzdechl si Barák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám