Hlavní obsah

ČR se blíží k dohodě s USA o radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyjednávání o případném umístění americké radarové stanice na českém území výrazně postoupila. Informovali o tom ve středu po společném jednání náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar a vysoce postavený americký diplomat John Rood. Zbývají ale ještě některé body, ohledně kterých dosud nepanuje shoda.

Článek

"Některé kapitoly jsme uzavřeli celkem hladce, ač jsme měli celou řadu podstatných změn v našem návrhu," řekl Pojar bez bližších upřesnění. "Myslím, že jsme dnes postoupili hodně vpřed. Je před námi ještě práce, ale já jsem optimistický. Vzhledem k dobré vůli na obou stranách a pokroku," doplnil ho Rood.

Zdůraznil, že pro Spojené státy je vybudování protiraketové obrany klíčovou prioritou. "Věřím, že je před námi úspěšné uzavření dohody o umístění základny," dodal.

Podstatné otázky zatím nedořešené

Zároveň podle něj ale zbývají podstatné otázky pro ČR i USA, na kterých se diplomaté zatím neshodli. Z 18 kapitol, které smlouva má, podle něj vyjednavači zatím projednali asi 12. Detaily dohody nechtěl zveřejnit s tím, že jednání budou ještě dalších několik hodin pokračovat. Konečný termín uzavření dohody však zatím není znám.

Vládní kabinet Mirka Topolánka dává jasně najevo, že jeho prvořadým cílem je radar prosadit. Argumentuje bezpečnostními hledisky a hrozbou přicházející z nestabilních regionů. Hlasovat o jeho výstavbě by se mělo podle ideálních plánů Topolánkova kabinetu už v lednu 2008. Zařízení v ceně 1,5 až 2,7 miliardy korun by pak mohlo stát v Trokavci v letech 2011 - 2012.

Česká vláda letos zahájila s Američany jednání o radaru navzdory nepříznivému veřejnému mínění. K americkému plánu umístit v ČR a v Polsku svá protiraketová zařízení má výhrady několik evropských zemí, nejvíce se proti plánu dlouhodobě staví Rusko.

Vláda pošle Brdům stamilióny

Topolánkova vláda též rozhodla o vzniku komise pro rozvoj Brdska, v níž budou zástupci vlády, obcí, Středočeského a Plzeňského kraje. Činnost komise se údajně zaměří na jižní a jihozápadní části vojenského prostoru Brdy. Podle náměstka ministra financí Ivana Fuksy (ODS) by do regionu mohlo jít 200 až 300 miliónů Kč, které by mohly do oblasti začít téct už koncem letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Odpůrci radaru pochodovali v Brdech

V sobotu proběhl protestní pochod proti americké radarové základně v Brdech. Vojenským újezdem, kde by měl radar stát, prošlo na 200 jeho odpůrců. Celkem...

Výběr článků

Načítám