Hlavní obsah

Mrtvých na silnicích přibývá i v Evropě

Právo, Hynek Paštěka
PRAHA

Problém s rostoucím počtem mrtvých na silnicích neřeší jenom Česko. Podle statistik se tento trend začíná objevovat ve většině evropských zemí, Češi jsou však stále mezi nejhoršími.

Článek

V roce 2006 od ledna do konce srpna zahynulo v ČR při autonehodách 582 lidí, letos to bylo už 705. To je nárůst o 21 procent. Hůře jsou ale na tom například ve Finsku. Letos tam zemřelo od ledna do července 220 lidí, což je o 62 více než za stejné období loňského roku, což znamená nárůst o 39 procent.

V Dánsku se počet usmrcených za stejné období zvýšil ze 154 na 218, tedy o 41,5 procenta více. Na počet obyvatel tam ale stále připadá méně mrtvých na silnicích než v ČR.

Víc obětí i v Německu

Ve Švédsku do 27. srpna zahynulo při nehodách 310 lidí, o 21 (7,2 procenta) více než za stejné období loňského roku. Také Německo se potýká s negativním trendem vyššího počtu mrtvých na silnicích. Za 1. pololetí letošního roku vzrostl počet úmrtí na německých cestách o 7,7 procenta, z 2300 na 2477 obětí autohavárií.

Narůst zaznamenávají také Velká Británie, Francie, Belgie a Rakousko.

Může za to mírná zima?

Odborníci si lámou hlavu, co za zhoršením situace je. "Autokluby v jednotlivých zemích doufají, že se jedná pouze o přechodný jev. Na vině může být například mírná zima, kvůli které se za volant častěji dostávali lidé, kteří jinak neřídí. Jiné vysvětlení pro vás zatím nemám," řekl Právu Václav Špička z Autoklubu České republiky. Podle něj je ale třeba zdůraznit, že většina evropských zemí již snížila počet úmrtí při autonehodách na polovinu ve srovnání s rokem 1980.

Česká republika se však pohybuje pouze mírně pod úrovní nehodovosti z tohoto roku. Přesto existují v Evropě výjimky. Počet smrtelných nehod klesá v Irsku, Španělsku a v Portugalsku. V Irsku do letošního 28. srpna zahynulo na silnicích 223 lidí proti 255 ve stejném období loňského roku.

Na zlepšení se podílí více dopravních kontrol, které se zaměřují na řízení pod vlivem alkoholu.

Reklama

Související články

Řidiči bourají stále na stejných místech

Na českých silnicích se podle statistik bourá čím dál víc. Velká část nehod se odehraje na místech, která jsou pro svoji nebezpečnost dobře známá. Nepomáhá...

Výběr článků

Načítám