Hlavní obsah

Tereza se může na dva měsíce vrátit k matce

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 8 v úterý rozhodl, že desetiletá Terezka, která před časem kvůli rozporům svých rodičů skončila na psychiatrii, bude minimálně na dva měsíce svěřena do péče matky. Po této době odborníci vyhodnotí stav dítěte a rozhodnou o dalším postupu.

Článek

Mluvčí obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Slováček v úterý Novinkám potvrdil, že návrh na dvouměsíční svěření Terezky do péče matky navrhlo samo zařízení, v němž se dítě léčilo.

"Po dobu dvou měsíců bude dítě podstupovat ambulantní terapii, která by se měla pokusit také o navázání kontaktu dítěte s otcem," řekl Novinkám Slováček s tím, že po této době dojde k vyhodnocení stavu desetiletého děvčátka a rozhodne se o dalším postupu.

Matka se se svým bývalým partnerem nedokázala dohodnout na péči o dítě. Dítě skončilo na psychiatrii. Poté Tereza prázdniny trávila v Olivově léčebně v Říčanech u Prahy.

Do sporu se vložila ministerstva

Případ desetileté Terezy zahájil diskusi ohledně rozhodnutí soudců o úmístění dětí do ústavní výchovy. Ministerstvo spravedlnosti vedené Jiřím Pospíšilem (ODS) ve spolupráci s ministryní pro lidská práva a menšiny Džamilou Stehlíkovou (SZ) se snaží nalézt kompromis, aby se podobná kauza již nemohla opakovat.

Terezu poslal v červnu pražský soud na dětské psychiatrické oddělení nemocnice v Motole. Proti umístění zdravé dívky na psychiatrii protestovali nejen odborníci, ale také prezident Václav Klaus.

Soudce na začátku července svůj verdikt změnil a poslal Terezu do léčebny Olivův dům u Říčan. Na její podporu vzniklo občanské sdružení Na pomoc Terezce, které požaduje, aby se dívka co nejdříve dostala z léčebny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám