Hlavní obsah

Čunek vysílá svého kritika ke Schwarzenbergovi

Právo, Oldřich Danda, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf lidovců a vicepremiér Jiří Čunek by rád získal pro stranického místopředsedu Davida Macka post náměstka ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Macek přitom minulý týden rozčeřil stranické vody, když se na veřejnost dostal jeho dopis adresovaný pouze Čunkovi a lidoveckému předsednictvu. V silně kritickém listu Čunka varoval, že stahuje KDU-ČSL ke dnu.

Článek

Čunek Mackův ostrý výpad považuje za nerozvážnost mladíka, který zatím neměl příležitost cokoli řídit. Mackovi je 31 let a pracuje jako Čunkův poradce na ministerstvu pro místní rozvoj. Předtím studoval sociologii a teologii manželství a rodiny na Papežské Lateránské univerzitě ve Vatikánu.

"To není záležitost, kvůli které bych se chtěl mstít, já to beru tak, že má o něco menší odpovědnost, než mám já. Je to projev mládí, protože asi zapomněl, že je odpovědný a nemůže celý život někoho kritizovat," uvedl Čunek.

Macek Právu řekl, že podle dohody z jara figuroval jako adept do Černínského paláce, ale nejnovější vývoj nezná.

Ministerstvo zahraničí opouští Bašta, míří na ambasádu v Kyjevě

Jako náměstek ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (za SZ) končí někdejší ministr pro akce Čisté ruce ve vládě Miloše Zemana a bývalý velvyslanec v Moskvě Jaroslav Bašta (ČSSD). Míří na místo šéfa české diplomatické mise na Ukrajině.

"Já za několik týdnů odjíždím do Kyjeva jako velvyslanec, takže jistým způsobem se mě to týká, ale zároveň netýká," řekl Právu Bašta v souvislosti se zvažovanými změnami na postech náměstků ministrů. "O tom, že odjedu, bylo rozhodnuto někdy v dubnu," dodal Bašta.

Schůzka koaličních šéfů zrušena, Čunek přijel pozdě

Schůzka tří koaličních šéfů, která měla v pondělí večer náměstkovský oříšek v resortech rozlousknout, byla odložena. Čunek měl předložit písemný materiál. Mirek Topolánek a Martin Bursík však na něj marně čekali a nakonec to vzdali.

Schwarzenberg Právu k obsazení míst náměstků řekl: "Mně nejde o to, jestli je ze strany fialové či žluté nebo jakékoli, mně jde o to, aby ten člověk byl opravdu na svém místě." Macka podle svých slov nezná. "Hlavně si myslím, že bychom měli odejít ze systému čistě stranických náměstků," soudí.

Chtějí náměstka ve všech resortech

Včerejší koaliční schůzku vyvolal Čunek, protože lidovci chtějí svého náměstka ve vedení všech ministerstev. "Při koaličních jednáních jsme se dohodli, že kvůli vzájemné provázanosti a kontrole má každá strana právo dát svého náměstka na to ministerstvo, kde nemá své obsazení," řekl Čunek.

Lidovcům chybí člověk na zahraničí, průmyslu a obchodu, zdravotnictví, školství a životním prostředí. "My jsme personálně vcelku dobře vybaveni, teď půjde, aby naše kandidáty přijali naši partneři," poznamenal Čunek.

Zelení, kteří mají pouze čtyři náměstky na koaličních ministerstvech, nebudou o nové posty usilovat. "My jsme tu schůzku neiniciovali," řekl již v pátek Bursík.

Reklama

Výběr článků

Načítám