Hlavní obsah

První zářijový týden bude chladný, na víkend se oteplí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoliv byl srpen třináctým měsícem v řadě s kladnou teplotní odchylkou, výrazně teplejší dny už definitivně končí. Počátek září poznamenají chladné teploty. Do České republiky bude proudit velmi chladný vzduch ze severu, jenž má ovlivňovat počasí po celý první zářijový týden.

Článek

"Toto počasí je spíše typické pro přelom října a listopadu," sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. "Do pátku bude oblačno až zataženo s možností přeháněk, o víkendu se mírně oteplí," dodala.

Meteorologové navíc před víkendem upozorňují, že na horách v tisíci metrech nad mořem budou srážky smíšené se sněhem. Denní teploty se po zbytek pracovního týdne budou pohybovat mezi 12 až 16 stupni Celsia. Nejnižší noční teploty poklesnou až na 6 stupňů. Na víkend se mírně oteplí. Bude polojasno až oblačno s teplotami do 20 stupňů Celsia.

Srpen 13. měsícem v řadě s kladnou teplotní odchylkou

Srpen byl podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu o 0,7 stupně Celsia teplejší, než činí průměr pro tento měsíc. Stal se tak třináctým v řadě s kladnou teplotní odchylkou. Toto vychýlení do jednoho stupně nicméně řadí měsíc ještě mezi teplotně normální.

Druhá polovina prázdnin tak přetrhla řadu teplotně nadnormálních měsíců, kterou zahájilo loňské září.

Průměrná měsíční teplota pro srpen činí 17,4 stupně Celsia, letošní dosáhla 18,1 stupně, informoval ústav na svých internetových stránkách.

Meteorologové také poznamenali, že srpnové srážky byly rozloženy značně nerovnoměrně. Průměrně napršelo 69 litrů vody na metr čtvereční, což představuje 91 procent srpnového normálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám