Hlavní obsah

Parkanová probírala s Klausem změny v armádě, potřebuje ušetřit

PRAHA

Ministryně obrany Vlasta Parkanová představila v pondělí prezidentovi Václavu Klausovi novou koncepci transformace armády, která reaguje na snížení rozpočtu obrany. Neoficiální informace hovoří mimo jiné o zrušení dvou až tří z celkem šesti armádních záchranných praporů. Materiál se změnami hodlá ministerstvo obrany předložit vládě do konce září.

Článek

Rozpočet armády pro příští rok by měl podle nejnovějšího návrhu resortu financí činit 54,195 miliardy korun. Je to sice o necelou miliardu více než letos, avšak ve vztahu k hrubému domácímu produktu je to méně (1,46 HDP na příští rok oproti letošním 1,56 procenta), upozornil Jan Pejšek z ministerstva obrany.

Armáda kvůli snižujícím se výdajům mimo jiné zruší čtyři až pět velkých vojenských posádek, kterých je kolem 25, uvedl na konci srpna náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Jaké to budou, odmítá ministerstvo říci. Oproti původním plánům navíc vojáci nakoupí menší počet lehkých obrněných vozidel.

V případě záchranných praporů, které jsou součástí integrovaného záchranného systému země a pomáhají v krizových situacích, není jasné, jak by měly dál fungovat. Hovoří se o zrušení dvou až tří praporů, mezi nimi i základny v Bučovicích na Vyškovsku, s čímž nesouhlasí Jihomoravský kraj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám