Hlavní obsah

Za výpadek metra prý může špatná dodávka elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sobotní půlhodinový výpadek provozu všech tratí pražského metra podle Dopravního podniku způsobila chvilková změna dodávky elektrického proudu. Kvůli tomu vypadly řídící systémy. Pražská energetika, která proud ve městě zajišťuje, to pokládá za nepravděpodobné.

Článek

"To, co v tuto chvíli víme, je, že z energetické sítě došlo k nahodilé dodávce chvilkově většího proudu, než je v síti normálně zvykem, a z toho důvodu došlo k výpadku našich řídicích serverů a řídicích počítačů," řekl dopravní ředitel firmy Petr Blažek.

Metro v sobotu vpodvečer nejezdilo asi 35 minut od 17:15 do 17:50. Podle mluvčího Dopravního podniku Ondřeje Pečeného to zřejmě byl největší výpadek v historii provozu tratí.

Počítače nefungovaly podle informací TV Nova až do jedenácti hodin v noci. Dispečeři do té doby řídili dopravu vysílačkami.

Pražská energetika přepětí v síti nepotvrdila ani nevyloučila. "Něco se v síti dělo," připustil mluvčí PRE Petr Holubec. Podle něj ale firma problém zaznamenala až ve chvíli, kdy už bylo metro v provozu, krátce před šestou hodinou. "My jsme zaregistrovali úplně drobnou záležitost až v 17:58, takže asi to nebude mít souvislost, velmi pravděpodobně," dodal. Problém byl prý navíc tak malý, že by se s ním systémy vyrovnaly. Firma ale vše prozkoumá.

Reklama

Související témata:

Související články

V celé Praze nejelo třicet minut metro

Provoz na všech trasách pražského metra se v sobotu v podvečer zastavil. Důvodem přerušení provozu byla technická závada na řídícím systému. Metro nejelo...

Výběr článků

Načítám