Hlavní obsah

ČSSD chce zákon na zachování nižší sazby DPH

PRAHA

Sociální demokracie na přelomu září a října předloží novelu, která má zachovat sníženou sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na úrovni pět procent. Vládní reforma veřejných financí, kterou schválila sněmovna, přitom počítá se zvýšením na devět procent, a to už od ledna příštího roku.

Článek

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že udělá maximum pro to, aby její iniciativa byla úspěšná a DPH vztahující se například na potraviny či léky se po Novém roce neměnila.

"Neříkám, že to bude jediná záležitost, kterou by takový návrh zákona obsahoval," řekl Hašek bez dalších podrobností. Vedle toho sociální demokraté chystají na reformu, která začne platit v lednu, ústavní stížnost.

Sociální demokraté mají spolu s komunisty ve dvousetčlenné Sněmovně 98 hlasů, k prosazení svého návrhu na zachování pětiprocentní sazby DPH by tak potřebovali získat několik hlasů z koaličních řad.

Ceny potravin porostou o čtvrtinu, hrozí Veleba

Haškovu iniciativu nepřímo ve stejném pořadu podpořil i prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, který v pořadu kvůli vysoké globální poptávce po obilí pohrozil, že ceny potravin porostou až o čtvrtinu.

Já si myslím, že ty celkové změny, ten tlak nahoru nemůže být nižší než 20 procent a to si myslím, že se držím poměrně nízko," řekl Veleba.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) ani jeho stínový ministr Michal Hašek (ČSSD) tak velké zvýšení cen potravin neočekávají. "V tom budou hrát obchodní řetězce, které budou tlačit ceny dolů," řekl Gandalovič.

Komora podobně jako ČSSD navrhuje uchovat současnou DPH na pětiprocentní sazbě. "V současné situaci, kdy jsou ceny obilovin oproti loňsku dvojnásobné a rostou i ceny živočišné produkce, není rozumné zvyšovat DPH," doplnil Veleba stanovisko AK ČR.

O kolik se ceny potravin na pultech skutečně změní, není zatím jasné. Podle ředitele Potravinářské komory ČR Miroslava Koberny je růst cen potravin nevyhnutelný, o jeho výši ale nechce spekulovat.

Kontrola obchodních řetězců

Obě dvě komory se chtějí zaměřit na obchodní řetězce, které podezřívají z nekalých praktik a zneužívání postavení na trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám