Hlavní obsah

Na demonstraci neonacistů přišel i bývalý policista Čermák

– PRAHA

V Praze na Karlově náměstí se odpoledne sešlo asi 50 neonacistů k protestu proti Straně zelených. Tvrdí, že demonstrují proti "zelené totalitě". Akce se účastnil i bývalý policista Tomáš Čermák, který "proslul" zákrokem proti poslankyni zelených Kateřině Jacques. Proti neonacistům přišli protestovat odpůrci neonacismu, kteří zablokovali ulici Na Moráni.

Článek

Policisté na demonstraci zadrželi jednoho muže, který chtěl s neonacisty diskutovat. Strhla se ostrá slovní přestřelka. "Nenechte se vyprovokovat, to je placený agent a provokatér," nabádal své kolegy jeden ze stoupenců krajní pravice. Pořadatelé poté přivolali policisty, aby muže, který podle nich rušil jejich demonstraci, odvedli.

Když muž odmítl prokázat svou totožnost, policisté ho vyzvali, aby šel s nimi. Když se bránil, povalili ho na zem, násilím ho posadili do auta a odvezli na služebnu.

"Jednu osobu policisté za použití donucovacích prostředků předvedli na příslušné oddělení za neuposlechnutí výzvy veřejného činitele," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Čermák přišel mezi asi padesátku nacionalistů na Karlovo náměstí, kde se loni odehrál jeho incident s Jacques. Následné propuštění od policie  považuje za nespravedlivé a politicky motivované.

Na demonstraci se objevil leták s textem: Tomáš Čermák. Bývalý příslušník Policie ČR a oběť mediální propagandy byl po svém zákroku proti narušiteli veřejného pořádku na tomto místě dne 1.5.2006 zrazen svými nadřízenými a na politický nátlak zbaven hodnosti nadpraporčíka a od policie odejit. Čest jeho památce. Foto: PRÁVO/Josef Koukal.

Bývalý policista kvůli zákroku čelí obžalobě. V době, kdy Jacques napadl, nebyla ještě poslankyní, ale pracovala na Úřadu vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám