Hlavní obsah

Soudy hrozí: přestaneme platit účty za elektřinu

Právo, Radim Vaculík
ČESKÁ REPUBLIKA

České soudy se letos dostaly do nezáviděníhodné situace. Nejenže na většině z nich postrádají desítky soudců, mnohem větší problémy jim dělá nedostatek financí na běžný provoz. Podle informací Práva jde o desítky miliónů korun a pokud je soudy nedostanou, může dojít i k mezní situaci, že soudy přestanou platit třeba účty za údržbu nebo elektřinu.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti se snaží blížící se krizi řešit. Slovy své mluvčí Zuzany Kuncové v pátek sdělilo, že chybějící peníze zajistí. "Obavy soudů, že nebudou mít na provozní náklady, jsou naprosto liché. Tuto situaci nelze dopustit. Můžeme zaručit, že finance na běžné výdaje budou ministerstvem zajištěny vždycky a k žádné kritické situaci nedojde," slibuje Kuncová.

Musí doufat, že peníze vystačí

První úspěch už vyjednavači ministerstva spravedlnosti tento týden zaznamenali. Na úřadu ministra financí Miroslava Kalouska vybojovali další peníze.

"Dostali jsme příslib 800 miliónů korun, z nichž asi dvě třetiny půjdou na investiční projekty, jako jsou justiční areály, detenční ústav či věznice. Zbylá třetina by měla jít na běžné výdaje soudů," prozradila Kuncová.

Soudy nyní musí doufat, že slíbené finance budou stačit. "Už teď máme akutní problémy s běžnými povinnými platbami na mandatorní výdaje (advokáty, tlumočníky, znalce, svědky). Ovšem peníze nejsou ani na nové pracovní síly, tedy na soudce a na administrativní pracovníky. Nejsme ještě v krizi, ale do půl roku tam budeme, pokud se s tím něco neudělá," řekl Právu předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. Ve stejném duchu hovoří i zástupci dalších krajských soudů. "Ten nedostatek peněz pociťujeme výrazně. Snad to vláda a ministerstvo vyřeší," doufá šéf Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslav Petr.

Chybějí soudci, stěžují si předsedové

Jeho kolega z plzeňského krajského soudu Zdeněk Jaroš kvůli chybějícím financím kritizuje postup vlády. "Rok od roku se zvyšuje práce, především u civilních soudů. A není k tomu adekvátní personální doplnění. Je možné, že v posledním čtvrtletí nebudeme ve vztahu k personálnímu obsazení soudů moci soudit," varuje Jaroš.

Příliš optimistická prý není situace ani u středočeského krajského soudu. "V otázce výdajů jsme naprosto na hraně," konstatovala předsedkyně tohoto soudu Věra Miřacká. Většina Právem oslovených předsedů krajských soudů se potýká i se špatnou personální situací.

"S ohledem na zvýšení počtu věcí u našeho soudu o 18 000 případů v loňském roce nám schází 60 až 80 soudců, ale nic se s tím neděje. Nejsem sice zastáncem velkého nárůstu soudců. Jestliže ale vláda řekne, že se to musí udělat jinak, například náhradou v podobě vyššího soudního aparátu, musí být na to peníze. Ty ale nemáme ani na soudce, ani na vyšší soudní úředníky či asistenty," řekl šéf pražského městského soudu Sváček.

Šetřit bude muset i ministerstvo

Podle plánů ministerstva by se měly počty soudců ještě snižovat a měli by je kompenzovat vyšší soudní úředníci a asistenti. Ti by pak zbavili soudce určitého břemene v otázce počtu případů, které mají na starost.

"Na úředníky ale nejsou peníze. My máme peníze na ty současné, ale na ty desítky dalších, které ještě potřebujeme, už nikoli," podotkla šéfka středočeského soudu Miřacká a její kolegové shodně přitakávají.

Ministerstvo slibuje, že peníze na vyšší soudní úředníky pokryje. Podle dostupných informací je však návrh rozpočtu na rok 2008 o 234 miliónů korun nižší než na letošní rok. Ten se vyšplhal na téměř 20 miliard, ovšem ministerstvo přišlo rozhodnutím Kalouskova úřadu o drtivou většinu ze zhruba 300 miliónů korun uložených v rezervním fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám