Hlavní obsah

Policisté chtěli prověřovat Veseckou, dostali přes prsty

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Mezi elitním policejním protikorupčním útvarem a brněnskými státními zástupci se před několika dny rozhořela válka. Policisté podle informací Práva začít prošetřovat nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou kvůli rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství odejmout kauzu vicepremiéra a lidoveckého šéfa Jiřího Čunka přerovskému státnímu zastupitelství a předat ji do Jihlavy.

Článek

K zahájení šetření Vesecké však nedošlo a snaha elitních policistů prověřit podání na Veseckou může naopak skončit jejich prošetřováním Inspekcí ministra vnitra.

Policisté na základně anonymu, který přišel na vnitro, dvakrát navštívili brněnskou zástupkyni Milenu Hojdovou a mluvili s ní o případném zahájení prošetřování Vesecké, zda se nedopustila trestného činu. Hojdová jejich dotazy a snahy odmítla.

Naopak napsala dopis jejich šéfce Renatě Strnadové a stejný svému nadřízenému Petru Coufalovi, v němž si na postup policistů stěžuje.

Coufal pak podal podnět k vyšetřování policistů Inspekcí ministerstva vnitra. "Není možné, aby státní zástupce, který nějak rozhodne, byl kvůli tomu stíhán pro trestný čin," řekl Právu Coufal. Srovnal to s tím, jako by byl za rozhodnutí stíhán soudce.

Coufal podpořil Salichova

Vesecká na začátku června odebrala vyšetřování korupční aféry vicepremiéra Jiřího Čunka přerovskému státnímu zastupitelství a předala ho do Jihlavy. Zdůvodnila to tím, že vyšetřovatelé od počátku směřovali případ k obžalobě. Jihlavský státní zástupce Arif Salichov pak stíhání zrušil. Jediným důkazem, že Čunek úplatek vzal byla prý výpověď jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové, v níž ale byly nesrovnalosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám