Hlavní obsah

Falešný asistent podal trestní oznámení na Urbanovou

– PRAHA

Lukáš Kohout, který se před několika lety vydával za asistenta poslance Jana Kavana, podal další trestní oznámení. Tentokrát na bývalou Čunkovu sekretářku Marcelu Urbanovou. Oznámení se týká křivé výpovědi, poškozování cizích práv a pomluvy.

Článek

Policie tak bude muset znovu prověřovat, zda bývalá sekretářka šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka Marcela Urbanová lhala, když současného vicepremiéra nařkla z přijetí půlmiliónového úplatku.

"Jsem přesvědčen, že policie by měla prověřit, zda výpověď paní Urbanové byla pravdivá, nebo zda se dopustila trestného činu. Můj osobní názor je, že trestný čin spáchala, ale posoudit to musí orgány činné v trestním řízení," řekl k tomu Právu Kohout.

Zároveň odmítl, že by oznámení podal po domluvě s advokátkou Urbanové Klárou Veselou-Samkovou. Ta totiž před časem uvedla, že trestní oznámení by mohlo paradoxně její klientce pomoct, protože by jako podezřelá měla větší možnosti na svou obranu. Kohout byl přitom ještě před rokem klient Veselé-Samkové a společně napsali i knihu.

Bývalý klinet zaluje současnou klientku

"S paní advokátkou jsem ale od té doby nemluvil, rozhodně tedy nešlo o domluvenou záležitost," poznamenal k tomu Kohout. Potvrdila to i advokátka: "Jde o krok neřízené střely Lukáše Kohouta, kterému jde zřejmě pouze o vlastní zviditelnění. Je šílené, že můj bývalý klient podává trestní oznámení na mou současnou klientku."

Kohout podle svých slov oznámení podal poté, když zjistil, že tak neučinili státní zástupci, kteří měli Čunkovu kauzu na starosti. Sliboval to např. brněnský krajský státní zástupce Petr Coufal.

Veselá-Samková nechtěla včera oznámení příliš komentovat. "Nechť policie prověří, zda má klientka vypovídala podle pravdy či nikoliv," poznamenala advokátka. Kohout oznámení podle serveru Aktuálně.cz,  podal na policii ve Vsetíně a na státním zastupitelství v Jihlavě, ale vsetínská policie celou věc předala do Ústní nad Labem, kde Kohout bydlí.

Urbanová byla hlavní svědkyní v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. Obvinila ho, že v roce 2002 převzal od realitní společnosti úplatek ve výši půl miliónu korun. Policie Čunka obvinila, věc šetřilo přerovské státní zastupitelství.

Poté, co mu nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká případ odebrala, pokračovalo v případu jihlavské státní zastupitelství. To nakonec konstatovalo, že Čunka neobžaluje. Jediným důkazem je prý výpověď Urbanové a v té jsou navíc nepřesnosti.

Oznámení i na Škrlovou

Oznámení na Urbanovou není Kohoutovo první. V polovině července zažaloval Barboru Škrlovou alias Aničku, která figuruje v kauze týraného Ondřeje. Viní ji z napomáhání trestného činu, neoznámení trestného činu a poškozování cizích práv.

Postava Lukáše Kohouta se objevila před několika lety, kdy bylo odhaleno, že se vydává za asistenta Jana Kavana a na státní náklady cestuje s přáteli po světě. Byl odsouzen k podmíněnému trestu za podvod a dvoumiliónové pokutě. Tu soud posléze zrušil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám