Hlavní obsah

Většina poslanců stále tají svůj majetek

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Poslanci začátkem prázdnin slibovali, že v krátké době najdou cestu, jak zveřejnit majetková přiznání. A to přesto, že zákon o střetu zájmů, který platí od začátku letošního roku, jim tuto povinnost ukládá až od příštího roku. Ani po dvou měsících však občanští demokraté, lidovci, komunisté a zelení nic ze svého soukromí neodhalili.

Článek

Své majetkové poměry zveřejnili začátkem července pouze sociální demokraté. Zelení se na to chystají v průběhu příštích dnů. Poslanci ODS a KSČM hovoří o složitosti situace a právnických problémech s tím spojených.

"Jsou nyní na sekretariátu našeho klubu a lze do nich nahlédnout po dohodě s tajemníkem klubu," řekl Právu místopředseda frakce Jan Bürgermeister. Jenže chyba lávky. Podle pracovníka sekretariátu Petra Koháčka jsou prohlášení zamčena v trezoru a veřejnost do nich nahlédnout nemůže.

Ačkoli poslanci ODS ke svým přiznáním připojovali souhlas se zveřejněním údajů o jejich vedlejších činnostech a majetku, úřední šiml to nevzal na vědomí. "Ten souhlas je podle starého zákona a tak platí jen pro případ, že by veřejnost nahlížela do dokumentů v Senátu, kde se poslanecká přiznání podle starého zákona shromažďovala," tvrdí Koháček.

"Zeptejte se osobně"

Předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik tvrdí, že někteří své poměry sepsali a on je má k dispozici. Ovšem zveřejňovat je nebude. "Když zavoláte kterémukoli poslanci, tak vám to řekne nebo neřekne, je to jeho věc," radí Kováčik.

Podobnou cestu zvolili i lidovci, kteří jsou podle šéfky klubu Michaely Šojdrové ochotni sdělit informace pouze v případě, že se někdo bude poslance dotazovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám