Hlavní obsah

Kongresman u Paroubka neuspěl s argumenty pro radar

PRAHA

Americký republikánský kongresman Trent Franks se ve čtvrtek dopoledne sešel s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, aby se ho pokusil přesvědčit o důležitosti výstavby amerického radaru v České republice. Předseda nejsilnější opoziční strany však v jeho argumentaci nenašel pádný důvod pro umístění radaru v ČR. Toto své stanovisko tlumočil Paroubek novinářům ihned po schůzce.

Článek

Franks argumentoval hrozbou raketového útoku od teroristy nebo "blázna". Paroubek tuto hrozbu útoku, ale považuje za "virtuální". Kongresman Paroubka upozornil na krátkozrakost jeho názoru. Zdůraznil, že politici by se měli dívat do budoucnosti a ne jen do příštích voleb. V podobném duchu vedl středeční debatu s předsedou vládní ODS Mirkem Topolánkem.

"Nemyslím, že mě může něco zviklat," prohlásil. Změnu názoru však připouští, pokud by se lidé vyslovili pro postavení radaru v případném referendu.

USA nechtějí ovládat ČR ani jinou evropskou zemi

Podle Frankse Američané nechtějí v žádném případě kontrolovat Českou republiku nebo jiného spojence. Systém podle kongresmana ochrání Evropu i Spojené státy, i když o tom někteří odborníci pochybují.

Radar by měl stát v bezprostřední blízkosti obce Míšov v Brdech. Zástupci obcí ze sousedství vojenského újezdu Brdy již založili Ligu starostů nesouhlasících s umístěním americké radarové základny v ČR. Starostové také kritizují práci vládního zmocněnce pro komunikaci o radaru Tomáše Klvaňu. Podle Paroubka není Klvaňa "zrovna bystrý".

Již dost rozbouřenou hladinu veřejné diskuse o umístění amerického radaru v ČR navíc ještě poznamenalo středeční prohlášení rakouského sociálnědemokratického ministra obrany Norberta Darabose. "Důvody pro výstavbu štítu jsou jen předstírané," řekl Darabos.

Franks je v Česku na návštěvě právě kvůli americkému záměru postavit zde radar a v Polsku základnu s antiraketami. Souhlas ČR se stavbou radaru bude mít zcela určitě vliv na přidělení financí z amerického rozpočtu určené pro vybudování protiraketové základny USA v Evropě. Kongres nedávno peníze zkrátil, Franks ale tvrdí, že v případě souhlasu se prostředky najdou.

Česká vláda dosud vede jednání o podmínkách umístění základny, konečné rozhodnutí Praha však zatím neučinila.

Trent Franks

Trent Franks (*1957) je konzervativním republikánským kongresmanem reaganovského ražení. Americkou vládou je považován za odborníka na raketové systémy. Je členem sněmovního branného výboru a spoluzakladatel sněmovního výboru zabývající se protiraketovou obranou. Od roku 2003 je členem Sněmovny reprezentantů za druhý arizonský obvod. Jeho celoživotním tématem je boj za zlepšení života dětí. Je členem baptistické církve.

Reklama

Související témata:

Související články

Starostové obcí se spojili proti radaru

Starostové z obcí kolem vojenského újezdu Brdy v pátek v Rožmitále pod Třemšínem založili volný svazek měst a obcí, který bude vystupovat proti zamýšlené...

Odpůrci radaru pochodovali v Brdech

V sobotu proběhl protestní pochod proti americké radarové základně v Brdech. Vojenským újezdem, kde by měl radar stát, prošlo na 200 jeho odpůrců. Celkem...

Výběr článků

Načítám