Hlavní obsah

Paroubek chce přímou volbu šéfa ČSSD už v roce 2008

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu dal k uvážení ministrům stínové vlády sociálních demokratů, zda by se neměla uspíšit přímá volba šéfa strany všemi členy, která se měla původně konat až na jaře 2009. Urychlení konání přímých voleb může mít na svědomí Paroubkův spor s místopředsedou Zdeňkem Škromachem. Ten podle Paroubka zahájil kampaň za zvolení do čela strany.

Článek

Paroubek by nevylučoval ani posunutí termínu před krajské volby, které se odehrají příští rok na podzim. Jako důvod uvedl nadcházející předsednictví České republiky v EU v roce 2009.

"Několikaměsíční kampaň před přímou volbou předsedy by spadla do období předsednictví ČR v Evropské unii," řekl ve středu Právu Paroubek s tím, že by to nebyla vhodná situace.

Přímá volba má zajistit silný mandát

Přímá volba předsedy byla na březnovém sjezdu ČSSD jednou z vlajkových lodí Paroubkova programu modernizace strany. Podle něj by se takto volený předseda mohl opírat o silnější mandát a byl by v lepší pozici i vůči svým místopředsedům.

Paroubek se v poslední době několikrát dostal do střetu s místopředsedou ČSSD Zdeňkem Škromachem. Rozzlobilo ho, když Škromach v médiích kriticky hovořil o předsedově osobním životě či hodnotil oslavu jeho 55. narozenin.

Škromach prý chce do čela ČSSD

Paroubek dnes dokonce prohlásil, že Škromach začal vést volební kampaň za své zvolení do čela strany. Novinářům zopakoval, že mu vadí Škromachovy výroky v médiích týkající se jeho soukromí. Podle Paroubka nedává smysl, aby spolu se Škromachem vedli "permanentní kampaň" nebo aby ji vedl třeba jen jeden z nich.

Volba šéfa ČSSD se standardně koná v posledních šedesáti dnech funkčního období úřadujícího předsedy. Uvolní-li se funkce předsedy ČSSD, koná se volba do šedesáti dnů. Paroubek byl zvolen do funkce 23. března 2007.

Reklama

Související články

Paroubek obhájil křeslo předsedy ČSSD

Jiří Paroubek byl podle očekávání znovu zvolen předsedou ČSSD. Dostal hlasy 311 delegátů z 517 přítomných. Byl zvolen v prvním kole. Jako kandidát neměl žádnou...

Výběr článků

Načítám