Hlavní obsah

Republikánský kongresman říká: peníze na radar budou

PRAHA

Americký republikánský kongresman Trent Franks ve středu tvrdil, že peníze na výstavbu amerického systému protiraketové obrany budou, jestliže se USA, Polsko a ČR dohodnou na výstavbě. Podle něj se prostředky seženou, přestože Sněmovna reprezentantů Kongresu snížila rozpočet na přípravné práce pro budování základny.

Článek

"Můžu vás ujistit, že pokud se naše země dohodnou, Amerika konečný rozpočet obhájí, peníze se najdou a základna bude postavena," zdůraznil kongresman z branného výboru, který se zabývá protiraketovým systémem.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu odebrala 139 miliónů dolarů (2,8 miliardy korun) z původně vyčleněných 310 miliónů dolarů. Na radar by tak peníze byly, ovšem chyběly by na postavení základny pro sila se střelami v Polsku. Samotné střely se vyrábějí, protože se mohou využít i na základnách na území USA.

Podle Frankse se částka ale výrazně zvýší, návrhy počítají se zvýšením o 171 až 225 miliónů. Páku na zajištění dalších peněz má, jak tvrdí kongresman, i prezident George Bush. Jak říká, Spojené státy nyní čekají na rozhodnutí Prahy, zda dá příští rok souhlas k výstavbě. "Čím dříve se rozhodnete, tím lépe pro nás všechny," uvedl s ohledem na peníze i možné hrozby.

Franks přijel na pozvání vlády

Franks je v Praze na pozvání české vlády, aby tu jednal o protiraketovém systému. Ve středu se sešel s premiérem Mirkem Topolánkem, ve čtvrtek ho přijme prezident Václav Klaus a předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Kongresman podotkl, že mezi lidmi v Česku i Spojených státech je ohledně protiraketového systému mnoho mylných přesvědčení a nedorozumění. Řekl, že reálná hrozba napadení například z Íránu existuje. To si podle něj česká vláda uvědomuje, jde proto i proti veřejnému mínění, soudí. "Někdy část vedení státu prosazuje něco, co je pro zemi nejlepší. Je lepší se dívat na budoucí generace než do příštích voleb," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Rok radaru: hodně slov, málo informací

Loni v létě začaly parlamentní strany naplno přiznávat několikaleté vyjednávání se Spojenými státy o stavbě části jejich protiraketové obrany v Česku - radaru...

Výběr článků

Načítám