Hlavní obsah

Prezident udělil milost lidovci Šromovi odsouzenému za podvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident republiky Václav Klaus udělil žádost o milost Antonínu Šromovi, který byl odsouzen na pět a půl roku za pokus o úvěrový podvod, když jako ředitel obecně prospěšné společnosti uvedl nepravdivé údaje v žádosti o dotace na projekt domova pro seniory. Šrom z uloženého trestu již vykonal více než dva roky.

Článek

Šrom se v roce 2000 snažil podvodně vylákat z ministerstva práce a sociálních věcí státní dotaci v hodnotě 19 miliónů korun na údajnou stavbu hospice Svaté Hedviky. Samotná dotace mu však poskytnuta nebyla a ani sám odsouzený se nijak neobohatil.

Prezident vzal také v úvahu, že odsouzený má vážné zdravotní problémy, stejně tak jeho manželka, která musí podstoupit těžkou operaci a je odkázána pouze na pomoc manžela, objasnil tiskový mluvčí prezidenta Petr Hájek.

Antonín Šrom zastával funkci přednosty opavského okresního úřadu a je členem KDU-ČSL. V jeho prospěch žádal o milost prezidenta i nynější šéf legislativní rady vlády a ministr bez portfeje a Šromův spolustraník Cyril Svoboda.

Svoboda k podezření, že prosí o milost za spolustraníka, v srpnu Právu řekl: "Já jsem pana Šroma neviděl. Byl jsem s tím případem seznámen a dospěl jsem k závěru, že je to případ hodný milosti."

Reklama

Výběr článků

Načítám