Hlavní obsah

Domažlicko přechází na digitální TV, další podoba licencí nejasná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lucembursko a Nizozemí jsou zatím první dvě země EU, které definitivně ukončily pozemní analogové vysílání již loni. Tento rok se k tomu chystají Finsko a Švédsko. V sousedním Německu je plně digitalizován Berlín s okolím a některé části Bavorska. V ČR skončí poprvé analogový signál na Domažlicku z vysílače Vraní vrch a to 31. srpna.

Článek

Konec analogového zemského vysílání ČT na Domažlicku k 31. srpnu 2007 se týká ale pouze těch obyvatel regionu, kteří přijímají individuální nebo společnou anténou signál z vysílače na Vraním vrchu.

To, že přijímají právě signál z tohoto vysílače poznají občané podle speciálního symbolu (piktogramu v podobě 4 malých čtverců) v pravém spodním rohu obrazovky na kanálu ČT1 i ČT2. Diváci, kteří speciální symbol ve vysílání České televize neregistrují, tak vypnutí analogového vysílání nepostihne a prozatím si set-top-box nemusí pořizovat.

Na vypnutí analogového pozemního vysílání České televize na Domažlicku upozorňuje také úzce cílený spot zařazovaný v rámci tzv. regionálního odpojení jen do vysílání ČT1 a ČT2 z Vraního vrchu.

Příčinou špatného příjmu nevyhovující vybavení

Jeden z lokálních odborníků a prodejce set-top boxů David Rácz informoval o tom, že se setkává s řadou zákazníků, kteří si stěžují na nedostupnost DVB-T signálu nebo na jeho neuspokojivý příjem. Hlavní příčinou jsou však ve většině případů nevyhovující antény, extrémně zastaralé anténní svody či nevhodné zesilovače, které znemožní příjem signálu i v místě s plnohodnotným pokrytím.

Zatím ale stále není jasné, kolik programů si budou moci diváci v digitální úpravě naladit. V dubnu 2006 dostalo licenci 6 stanic, ale kvůli následným soudním sporům, v nichž figurovaly i Nova a Prima, o ně loni na podzim přišly. Jisté jsou pouze programy ČT (ČT1, ČT2, ČT24, ČT4).

Po celkovém vypnutí analogové televize v roce 2010 se dle novely mediálních zákonů změní způsob získávání licencí a trh se otevře všem zájemcům, kteří o licenci požádají. Do vypnutí analogového vysílání by měly oprávnění šířit svůj program ty stanice, které získaly licence loni. O osudu novely nyní rozhoduje parlament, sněmovna by ji měla definitivně schvalovat do konce září.

Digitální vysílání má divákům přinést několik výhod. Vyšší kvalitu (mj. se při něm nevyskytují tzv. duchové) nebo více programů - díky kompresi budou diváci moci namísto dnešních čtyř celoplošných programů přijímat až 30 stanic. Na druhou stranu si ale lidé budou muset pořídit buď modernější televizory, nebo je doplnit o set-top-boxy, schopné zpracovat digitální signál a přenést ho do starého přijímače.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Domažlicku se už vysílá digitálně

V Plzeňském kraji ve středu odstartuje digitální vysílání České televize. Z vysílače Vraní vrch u Domažlic pokryje území s 221 tisíci lidmi. V první polovině...

Výběr článků

Načítám