Hlavní obsah

Britští piloti cvičili s chemiky v Liberci

Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Deset britských letců spolu se čtyřiceti českými chemiky cvičilo ve čtvrtek na libereckém letišti a v Jizerských horách. O součinnost českých specialistů požádali britští královští letci v rámci jejich pětidenního cvičení v Čechách.

Článek

Právu to řekla tisková mluvčí liberecké 51. základny chemického vojska Vlastimila Cyprisová s tím, že Britové nasadili do akce čtyři vrtulníky LYNX. "Jde o cvičení 815. jednotky britského letectva královského námořnictva, které požádalo naši jednotku o spolupráci. Zítra by měli cvičit v Přerově," upřesnila ve čtvrtek Cyprisová.

Britové přiletěli do Čech ve středu v počtu pětatřicetičlenné jednotky. Tu tvoří deset letců a pětadvacet členů podpůrného personálů. Libereckých chemiků cvičilo s Brity čtyřicet. "Britské královské letectvo cvičí každoročně na území některého členského státu NATO a letos je to v Česku," dodala.

Smyslem cvičení je prověřit orientaci profesionálů v neznámém terénu, radiační průzkum pochodových os z vrtulníku či radiační průzkum rozmístění vojsk. "V rámci akce se bude cvičit také přeprava a ochrana VIP osob, výběr a zabezpečení heliportu, přistání v neznámém terénu či cvičení podle systému CASEVAC," pokračoval zástupce velitele liberecké základny Josef Kulovaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám