Hlavní obsah

Češi si z dovolených vozí méně nemocí než dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z dovolených si lidé nepřivážejí jen dárky a vzpomínky, ale často i nepříjemné zdravotní komplikace. Jak to zatím vypadá, letos si Češi dokonce i z exotických zemí přivážejí méně nemocí, než tomu bývalo v minulých letech.

Článek

"Domníváme se, že lidé cestující do exotických zemí jsou už zodpovědnější a nechávají se očkovat. Všude se o tom mluví a i cestovní kanceláře to doporučují," řekla mluvčí karlovarské nemocnice Zdeňka Marková.

Podle některých odborníků to ale svědčí i o zlepšené zdravotní a hygienické situaci v navštívených zemích.

Neobvyklých chorob ubývá

"Neobvyklých nemocí oproti minulým létům spíše ubývá. Je to zřejmě tím, že se ve světě celkově zlepšuje zdravotní péče, nové exotické nemoci se neobjevily," řekl Právu Evžen Hrnčíř, přednosta kliniky nemocí z povolání, která má v pražské vinohradské nemocnici na starosti i exotické choroby. Letos má nemocnice nejvíce případů malárie.

Také primář Krajské nemocnice Pardubice František Sedláček menší výskyt nebezpečných exotických onemocnění připisuje hlavně stále kvalitnější prevenci spojené s účinným očkováním, kvalitnějšímu ubytování, stravování a hygieně v rizikových zemích.

"Letos o prázdninách jsme se zatím nesetkali s žádným exotickým onemocněním, jako je třeba malárie či jiné. Přičítám to také tomu, že nám dost dobře funguje naše tropická poradna, tedy ambulance cestovní medicíny, jíž jen letos před dovolenými prošlo tak 300 až 400 lidí. S nimi se domluvíme na očkování i určitém způsobu chování v zahraničí," řekl Právu primář všeobecné interny Krajské nemocnice v Liberci Jan Nedvídek.

Úplavice z Egypta

Z lokalit, které jsou častými cíly českých turistů, zůstává nejrizikovějším zřejmě Egypt, odkud si lidé alespoň podle informací z nemocnic vozí nejvíce střevních onemocnění, z nichž nejvážnější bývá úplavice. Jen na Vysočině už letos zaznamenali šest onemocnění úplavicí. Vesměs přitom šlo o ženy, které se na Vysočinu vracely z dovolené v Egyptě. To byl i poslední červencový případ.

"Dvacetiletá turistka si přivezla úplavici, když se vrátila z dovolené v egyptské Hurgádě. Mladá žena nakonec nemusela být hospitalizována, ambulantně se léčila i většina dalších pacientek. Jedinou výjimkou byla devětašedesátiletá žena z Havlíčkobrodska, která skončila v nemocnici," potvrdila krajská epidemioložka na Vysočině Alena Dvořáková.

Také z pěti onemocnění bacilární úplavicí, importovaných z ciziny, které eviduje Krajská hygienická stanice v Ostravě, se ve čtyřech případech pacienti nakazili v Egyptě. V jednom případě to bylo Slovensko. "Právě nyní řešíme případ bacilární úplavice, kterou onemocněla jedna dvojice na dovolené v Egyptě," řekla Právu Jitka Skácelová z přerovského pracoviště Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Lidé se tímto akutním průjmovým onemocněním mohou podle ní nakazit i v hotelích například ze zeleninových salátů, které jsou oplachovány kontaminovanou vodou. Nemoc, která se vyznačuje často až krvavými průjmy, bolestmi břicha a teplotami, vyžaduje vyšetření celé rodiny.

"Až na tento případ je ale letošní rok zatím klidný. Na nízký výskyt exotických nemocí má vliv i to, že mnozí lidé, kteří jedou do rizikových zemí, se před cestou nechávají očkovat nebo preventivně berou léky," poznamenala přerovská epidemioložka.

Očkování i do Rumunska

Kromě střevních nemocí si podle tiskové mluvčí Fakultní nemocnice Brno (FNB) Anny Nesvadbové lidé nejčastěji přivážejí malárii, žlutou zimnici a tyfus.

"Na začátku sezóny jsme doporučovali ve FNB očkování před cestami do zemí jihovýchodní Asie, ale i do Rumunska. Hrozí tam vzteklina, která je stoprocentně smrtelná, pokud není podána vakcína," informovala Nesvadbová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám