Hlavní obsah

Schwarzenberg: důležité jsou transatlantické vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká zahraniční politika musí zůstat konzistentní bez ohledu na měnící se vlády, zdůraznil na pondělní schůzce českých velvyslanců v Praze šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Česká diplomacie po roce 1989 klade podle ministra důraz na lidská práva.

Článek

Omezování lidských práv se totiž ve stále zmenšujícím se světě stává nebezpečným pro mezinárodní společenství i Českou republiku. Schwarzenberg také zmínil dobrou tradici klást důraz na transatlantické vazby.

"Můžeme mít různé názory na jednotlivé kroky partnerů za Atlantikem, pojí nás ale většina hodnot," konstatoval. Opravdová obrana je podle něj možná, pouze pokud budou úzce spolupracovat Spojené státy, Kanada a Evropa.

"Musíme si udržet tyto vazby jako nejužší," konstatoval šéf české diplomacie a poznamenal, že právě tento postoj souvisí s aktuální diskusí ohledně umístění radaru protiraketové obrany USA v Česku.

Vztahy s Polskem a Německem výborné, s Rakouskem dobré

Za vynikající považuje ministr zahraničí sousedské vztahy s Polskem a Německem. Vztahy s Rakouskem hodnotí také jako dobré, ruší je podle něj pouze maličkosti, "o které se kočkujeme" , jako je tomu v rodinách. Za takový případ považuje ministr zahraničí i nedávný výrok rakouského ministra obrany Norberta Darabose, který v deníku Die Presse řekl, že nechápe smysl protiraketového štítu ve střední Evropě, který má být namířen proti možnému ohrožení z Íránu.

Schwarzenberg řekl, že kauzu považuje za uzavřenou potom, co mu ministryně zahraničí Rakouska Ursula Plassniková řekla, že šlo o diletantismus.

Diplomaté se každoročně pravidelně sjíždějí ze zahraničí do ústředí v Černínském paláci, aby vyslechli názory vlády na zahraniční politiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám