Hlavní obsah

Topolánek odepisuje Tlustého

PRAHA

Napětí v ODS neopadlo ani poté, co Sněmovna v úterý schválila vládní reformu veřejných financí. Nejostřejší je spor mezi Vlastimilem Tlustým a premiérem. Mirek Topolánek v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie dal jasně najevo, že Tlustého odsouvá na vedlejší kolej. Premiér naznačil, že Tlustý neunesl odpovědnost, kterou vyžaduje vládnutí.

Článek

"Tlustý je brilantní řečník a opoziční lídr," řekl premiér. "Někteří lidi nezvládli přechod z opozice do vlády, neunesli odpovědnost," dodal, aniž by jmenoval. Podle něj ale ODS jako strana vládní odpovědnost nese.

Topolánek současně přiznal, že spory jsou dlouhodobější. "Rivalita existovala vždy, ale existovalo status quo." Podle premiéra je problémem, že Tlustý nejedná racionálně. To je důvod, proč si vybral jiné spolupracovníky, i když obsazení funkce ministra financí bylo dáno především koaličními dohodami.

"Vlastimil Tlustý nebyl schopen komunikovat ve vlastní straně. Vybral jsem si jiné spolupracovníky. Kalousek se snaží realizovat lidovecký program, ale máme rozpory politické," řekl premiér.

Topolánek však s Tlustým a jeho platformou míní dál jednat. "Budu s nimi dále jednat. Budu se snažit najít racionální řešení v iracionálním světě.

Tlustý nechce vlastní klub

Boj se čeká nejen při prosazování dalších kroků reformy, ale také uvnitř strany. Na podzim proběhnou v ODS regionální sněmy, které budou volit krajská vedení. Tlustý se svého postu šéfa vlivné středočeské stranické organizace nehodlá vzdát a je připraven znovu kandidovat a pozici si udržet. 

Už v pátek popřel, že by jeho platforma plánovala ustavit vlastní poslanecký klub. "Řeči o tom, že bychom chtěli či měli vytvořit svůj klub, jsou zlým záměrem," říká Tlustý.

Jeho platforma prý nikdy o ničem takovém neuvažovala a nikdy o tom nepadlo ani slovo. "Proto je to sabotáž, aby proti nám mohli vyrukovat," míní poslanec. Tlustý tvrdí, že podobné zvěsti se objevují dost dlouho a možná by si někdo přál, aby se rebelové dostali do izolace.

Podle Topolánka důchodci na reformě neprodělají

Premiér Mirek Topolánek v Nedělní Partii televize Prima také obhajoval schválenou reformu veřejných financí. Kromě opakování stále stejných argumentů o nutnosti reformy kvůli nárůstu státního dluhu, uvedl, že reforma nepostihne důchodce a často nemocné občany.

Podle Topolánka reforma navzdory tvrzení levice vede k tomu, aby "zdraví solidarizovali s nemocnými a bohatí s chudými."

"I když mají důchodci větší spotřebu léků a potravin vzhledem k příjmům, tak se jich reforma netkne. Důchodci jsou jediná skupina, která bude mít valorizaci, a budou mít jako skupina, která vydává nejvíce za léky, zastropované platby," uvedl premiér s tím, že po loňském zvýšení důchodů se konečně přestaly rozevírat nůžky mezi platy a důchody.

"Budou se mít líp, bude se rozdělovat z většího balíku," dodal na závěr.

Reklama

Výběr článků

Načítám