Hlavní obsah

Čunek Hovorku zatím o složení mandátu nepožádá

Novinky,
PRAHA

Předseda lidovců Jiří Čunek v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že nemíní požádat poslance Ludvíka Hovorku, který hlasoval proti reformě veřejných financí, aby složil mandát. Připustil ale, že v budoucnosti by to mohl udělat v případě, že by se Hovorka stavěl proti všem lidoveckým návrhům. Současně připustil, že lidovci do reforem prosadili většinu svých návrhů.

Článek

Na otázku, zda chce Hovorku zbavit mandátu, Jiří Čunek řekl: "Ne neudělám to. Ludvíka Hovorku znám, jsem přesvědčen, že v následujících dnech, týdnech a měsících si vyjasníme, jaká je svoboda poslance v rozhodování."

Uvedl, že ale existuje případ, při kterém by názor změnil: "Kdyby to byl jeho trvalý postoj, kdyby se naprosto radikálně rozešel s ostatními poslanci a s míněním celé strany."

Jaký je postoj Hovorky, se podle něj záhy ukáže: "Budu to vědět při každém dalším zákonu, který budeme prosazovat. Myslím, že s Ludvíkem Hovorkou najdeme společnou řeč."

Hovorka může inspirovat další

Jiří Čunek připustil, že Hovorka se pro některé lidovce stal vzorem, který by rádi následovali. "I jiní chtějí navrhovat to, co chtějí lidé slyšet," řekl Čunek.

Má výhrady k Hovorkovi, protože prosazoval populistický návrh. Čunek  přiznal, že by jeho postoj hodnotil jinak, kdyby návrh, s nímž přišel, byl sice v rozporu s programem KDU-ČSL, ale nevycházel vstříc přáním lidí neplatit.

Lidovci si prosadili do balíčku svůj program

Jiří Čunek současně v otázkách přiznal, že reforma je hodně dělaná podle přání lidovců. "KDU-ČSL v tomto balíku uplatnila velkou část svého volebního programu." 

Odmítl ale, že by se tančilo podle taktovky ministra financí: "Ty poslední dny před reformou bych neřekl, že to byl Miroslav Kalousek, podle jehož taktovky v ekonomice se tančí. Byli to jiní poslanci, kvůli nimž se muselo vyjednávat. Věděl jsem, proč chci, aby byl ministrem financí Kalousek. Kalousek nepřišel s jednou variantou, ale předestřel jich několik."

Podle Paroubka Hovorka lidovce nezradil

Předseda ČSSD Jiří Paroubek, který byl druhým hostem otázek, Hovorkův postoj ocenil. "Lidovci měli v programu poplatky, ale se sociálními kompenzacemi, Hovorka je věrný programu KDU-ČSL, chová se konzistentně, nestaví se proti programu své strany jako Melčák a Pohanka."

Reklama

Související články

Čunek: Hovorka je jako jeden z mála poctivý

Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka váhá s podporou koaličního reformního balíku veřejných financí. Vadí mu především jeho zdravotnická část. Přestože by svým...

Výběr článků

Načítám