Hlavní obsah

Odpůrci radaru pochodovali v Brdech

JINCE/PŘÍBRAMSKO

V sobotu proběhl protestní pochod proti americké radarové základně v Brdech. Vojenským újezdem, kde by měl radar stát, prošlo na 200 jeho odpůrců. Celkem urazili dvanáctikilometrovou trasu.

Článek

Začátek akce narušil incident s aktivistou Janem Šináglem, který se s americkou vlajkou nad hlavou snažil účastníky pochodu přesvědčit o kladech radaru. V malé strkanici pak přišel o část žerdi praporu.

Trasu pochodu nasměrovali podle starosty obce Jince Josefa Hály (KSČM) do vojenského prostoru záměrně. "Chceme, aby se do něj lidi, kteří tady ještě nebyli, podívali. Je tady nádherná příroda, tak aby pochopili, proč prostor bráníme," poznamenal.

Pochod byl první z chystaných akcí proti radaru. Podle Hály se už připravují další, například koncert na hradě Točník.

Protiraketový radar by měl stát ve vojenském prostoru nedaleko Míšova na Plzeňsku. Většina Čechů ale jeho umístění v ČR není nakloněna.

Opoziční sociální demokraté a komunisté požadují referendum. ODS soudí, že všelidové hlasování by bylo nezodpovědné, a chce případnou dohodu s USA ratifikovat v parlamentu.

Nesouhlas s americkou základnou už vyjádřili v referendech nebo anketách také obyvatelé několika obcí v sousedství vojenského újezdu Brdy. Jednatřicet starostů založilo volný svazek měst a obcí, který bude vystupovat proti zamýšlené stavbě, a chce o ní jednat s vládou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám