Hlavní obsah

Školní pomůcky z PVC mohou obsahovat nebezpečné ftaláty

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve školních pomůckách vyrobených z PVC se mohou vyskytovat toxické ftaláty, kvůli kterým stáhla Česká obchodní inspekce z trhu již desítky hraček a výrobků pro děti. V souvislosti s nedávno zveřejněnou studií dánské Agentury pro životní prostředí na to upozornilo občanské sdružení Arnika, které se zabývá ochranou životního prostředí.

Článek

"Studie odhalila v testovaných mazacích gumách přítomnost rizikových ftalátů jako DEHP a DINP v rozmezí od 17 do 70 procent. DEHP je přitom podle směrnic EU klasifikováno jako látka jedovatá z hlediska reprodukce. Může způsobit vrozené vady, kardiovaskulární problémy, negativně ovlivnit činnost štítné žlázy," řekl Právu mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Celkem bylo testováno 26 gum různých typů. Ftaláty byly nalezeny v 9 mazacích gumách, přičemž 9 z 26 testovaných gum bylo z PVC.

Účinky ftalátu DINP na lidské zdraví nejsou tak důkladně prozkoumány, ale výzkumy na zvířatech prokázaly, že je toxický zejména pro játra, ale také ledviny. Je spojován se vznikem novotvarů. V těle hlodavců působí jako karcinogen.

FTALÁTY

Ftaláty jsou estery kyseliny ftalové. Představují skupinu látek používanou jako změkčovadla v průmyslu výroby plastů. Příkladem může být přeměna PVC z tuhého plastu do jeho měkčené formy.

Podstata jejich přídavku do plastů spočívá v navození takových podmínek, které umožňují "klouzat" po sobě dlouhým polyvinylovým molekulám.

Nejrozšířenější z ftalátů je DEHP (di-2-etylhexyl ftalát), který je považován za reprodukčně a vývojově toxickou látku.

Ftaláty se běžně používají jako změkčovadlo PVC, ze kterého se mimo jiné vyrábějí například penály, obaly na sešity, desky či mazací gumy. Chtějí-li rodiče, aby se jejich děti vyhnuly výrobkům, u nichž hrozí nebezpečí obsahu ftalátů, měli by volit školní pomůcky z jiného materiálu než z PVC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám