Hlavní obsah

Schwarzenberg vzkázal do Rakouska: radar není provokace

PRAHA/VÍDEŇ

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ve čtvrtek odmítl kritiku amerického radaru ze strany rakouského sociálnědemokratického ministra zahraničí Norberta Darabose. Ten označil budování amerického protiraketového štítu v zemích bývalého východního bloku za provokaci.

Článek

Schwarzenberg štít hájí jako nutné bezpečnostní opatření a Darabosovo tvrzení označil za pomýlené: "Považuji to za zásadní omyl z (ministrovy) strany. Zde nikdy nešlo o provokaci, nýbrž o opatření zajišťující bezpečnost Evropy a spojenců do budoucnosti," řekl ministr zahraničí během jednání sněmovního zahraničního výboru. Doplnil, že radar v ČR by měl být součástí systému NATO.

"Bohužel, je mi to líto, v našem okolí a také v dalších krajinách zbrojení pokračuje," konstatoval český ministr s narážkou na země, u nichž je podezření na vývoj zbraní hromadného ničení. Podle něj  vystupoval Darabos jako představitel neutrální země a politik, který se také snaží snížit výdaje své země na obranu.

Darabos kritizoval rozšiřování americké protiraketové obrany

Darabos v úterním rozhovoru pro rakouský deník Die Presse kritizoval americký plán budování protiraketové obrany v Evropě a označil ho za špatný: "Jsem osobně přesvědčen, že cesta, kterou si zvolily USA, je špatná," řekl Darabos  a dodal, že musí existovat jiný způsob jak se chránit před íránskými raketami dlouhého doletu.

"Se Severní Koreou přeci Spojené státy také nakonec dosáhly kompromisu. To, že chtějí nyní v bývalé východní Evropě vybudovat obranný deštník, považuji za provokaci," prohlásil Darabos s tím, že stavba amerického štítu by mohla vyvolat podobné debaty, jaké byly v dobách studené války.

Slova Darabose uvítala KSČM, která radar odmítá. "Postavil se zcela jasně proti této základně," uvedl komunistický poslanec Václav Exner. Soudí, že vláda by měla brát ohled na mínění sousedních zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám