Hlavní obsah

Kubiceho zpráva dělí občany na Židy a ostatní

Právo, Jan Rychetský
PRAHA

Antisemitismem jsou nejspíš nakaženi i elitní policejní detektivové. V tzv. Kubiceho zprávě se o některých lidech píše jako o možných Židech. Jedním z nich je advokát Tomáš Sokol. Jeho jméno se objevilo i na seznamu Židů v politice, jenž na internetu šíří tuzemská ultrapravice.

Článek

Právě elitní policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) přitom kvůli možnému porušení zákona prověřuje internetové servery ultrapravičáků. Šéf útvaru Jan Kubice přinesl 29. května 2006 na branně-bezpečnostní výbor parlamentu zprávu o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy.

Právník Sokol se cítí poškozen

Tzv. Kubiceho zpráva se následně dostala na veřejnost. V ní bylo mezi stopami z prohlídky kanceláře Tomáše Pitra uvedeno: "Vazba Pechan a advokát Tomáš Sokol, kdy oba mají být Židé." Přitom věta působí ve zprávě jako pěst na oko.

Právník Sokol se tím cítí být poškozen. "Zřetelně je to míněno jako kriminalisticky významný údaj pro policejní účely. Nepochybně to bylo míněno urážlivě. Nejenže jde o zločince, kterými se musí policie zabývat, ale ke všemu i o Židy. Navíc to není pravda. Žid nejsem, ale za hanlivé to vůbec nepovažuji," dodal s tím, že podal na autora zprávy žalobu. Ta leží nyní v šuplíku na Městském soudě v Praze.

"Seznam Židů v politice není pravdivý, ale stejně je to špatně. V Kubiceho zprávě byla sice malá zmínka, že některé osoby jsou označovány jako Židé, ale i ta je na trestní oznámení. Svědčí o xenofobii a je proti základním lidským právům," přidal se předseda sněmovního výboru pro bezpečnost František Bublan, jenž byl u projednávání zprávy.

Jsou to ptákoviny, myslí si Vidím

Další účastník projednávání Kubiceho zprávy, další muž ze seznamu Židů v politice a předseda výboru pro obranu Jan Vidím nesouhlasí. "To jsou ptákoviny. Ve zprávě byla celá řada indicií, které nemusejí mít žádné racionální jádro. Přidat je tam byla největší chyba, kterou Kubice udělal. Chtěl tím ale jen doložit, k čemu všemu je nechtěl státní zástupce pustit," vysvětlil a dodal: "Ve své minulosti nenacházím žádný židovský prvek. Kdyby tam však byl, budu pyšný. Stát Izrael mám moc rád."

"Je to tam trošku jinak. To nemá s antisemitismem nic společného," smýšlí o zmínce v Kubiceho zprávě Ondřej Cakl, který v Česku léta monitoruje projevy pravicového extremismu.

Představitelé židovských organizací jsou opatrní. "Neznám a nemohu spekulovat o něčem, co jsem nečetl," řekl předseda pražské židovské obce František Bányai. "Nerad bych se k tomu vyjadřoval, protože to netřeba komentovat," zdůraznil předseda Unie židovské mládeže Peter Mandel.

ÚOOZ nyní nemá nikoho, kdo by za něj komunikoval s médii. "Nemůžeme ani ve statistikách trestních spisů uvádět národnost. Nevím, z čeho je ve zprávě čerpáno. Je totiž stále ve 2. stupni utajení, tedy důvěrné," uvedla Pavla Kopecká z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Na dotazy Práva ve středu z ÚOOZ nikdo nereagoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám