Hlavní obsah

Výzkum mravenců a odchyt vážek zdržuje jednání vlády

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Je absurdní představa, že by se mohla vláda zabývat i mravenci? Ale je to tak. Každý týden má totiž kabinet na stole dvacítku žádostí o různá povolení, ke kterým se musí vyjádřit.

Článek

A tak ve středu vláda posoudí, zda dva žadatelé z Jihlavy a Uherského Hradiště se budou moci věnovat výzkumu mravenců z rodů Formica a čmeláků rodů Bombus ve vybraných národních přírodních rezervacích. Padne také verdikt, zda Ostravská univerzita bude moci v rámci výzkumu odchytávat vážky v přírodní rezervaci Vidnavské mokřiny a na Černém jezeře.

A aby toho nebylo málo, ministři musí také říci, zda povolí výzkum pisivek (Psocoptera).

Nezasvěcení juknutím do encyklopedického slovníku zjistí, že jde o řád drobného hmyzu s proměnou nedokonalou, kousacím ústním ústrojím a často s redukovanými křídly. Při masovém rozmnožení škodí na zásobách.

Jednat se bude i o kroužkování

Jasněji bude mít i Slezská ornitologická společnost, která chce v Bartošovickém luhu odchytávat ptáky a kroužkovat je v rámci akce Acrocephalus.

Občané, firmy i rozličné organizace většinou žádají o povolení ke vstupu do chráněných krajinných oblastí či přírodních rezervací, ať už za účelem vědeckého bádání, či například uspořádání sportovní akcí. Ale v mnoha případech vláda také rozhoduje o tak banální záležitosti, jako je povolení ke vjezdu vozidel k rodinným domkům či autům zajišťujícím zásobování občanů v chráněných krajinách.

Zatímco kdysi byly povolenky týkající se ekologie v pravomoci ministerstva životního prostředí, před lety z obav před lobbisty bylo rozhodnuto udělit konečné slovo vládě.

Stojí to tak v zákoně. Ministrům v jejich rozhodování ulehčuje práci předkladatel, šéf resortu životního prostředí Martin Bursík (SZ), který jim dává doporučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám