Hlavní obsah

Počkejte s radarem, až odejde Bush, vyzývá ČR Moskva

ČTK, Novinky, ITAR-TASS
MOSKVA

Česká delegace, která v úterý Moskvě jedná o plánu USA postavit v Brdech radarovou základnu, si od ruské strany opět vyslechla odmítavý názor. Náčelník generálního štábu ruské armády Jurij Balujevskij vyzval Českou republiku, aby nepřijímala definitivní rozhodnutí o umístění amerického protiraketového radaru na svém území dříve než po amerických prezidentských volbách na podzim 2008.

Článek

"Požádal jsem, aby rozhodnutí o radaru nebylo přijato dříve než v říjnu až listopadu roku 2008. Myslím, že je všem jasné, proč uvádím tuto lhůtu," řekl Balujevskij v narážce na prezidentské volby v USA.

Podle Balujevského je totiž možné, že nová americká administrativa svůj názor na protiraketový deštník v Evropě i na údajnou íránskou hrozbu přehodnotí.

Česko se už pro radar rozhodlo, tvrdil nejdříve Balujevskij

"Říkají nám, že rozhodnutí o protiraketové obraně bylo přijato a že Rusko se jen vměšuje do rozhovorů mezi Spojenými státy, Českou republikou a Polskem," prohlásil ještě před jednáním Balujevskij. Takový přístup je ale podle něj chybný, neboť pokračující české rozhovory s Washingtonem začala Moskva vnímat jako problém.

Za ČR vede rozhovory první náměstek ministryně obrany Martin Barták, který upozornil, že ČR ještě v otázce radaru nepřijala definitivní rozhodnutí.

"Definitivní slovo nepadne, dokud nebudou zváženy všechny aspekty, rozhodnutí bude činit parlament a my se rozhodně nenecháme tlačit časem," prohlásil s tím, že české rozhodnutí nepadne do konce letošního roku. Česká republika se podle něj nebrání ani myšlence využití společných prvků protiraketové obrany, jak navrhuje Rusko.

Bartáka na cestě doprovází i první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Nynější rozhovory navazují na ty, které v Moskvě vedla česká delegace v dubnu, kdy byl v ruské metropoli na návštěvě český prezident Václav Klaus. Už tehdy ruská strana dala jasně najevo, že se jí nelíbí rozmístění prvků protiraketového deštníku v České republiky a Polsku. Ostře se tehdy vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin.

Balujevskij v minulosti hrozil namířením raket

Také Balujevskij v minulosti kvůli plánu na vznik amerického protiraketového deštníku nešetřil silnými slovy. Uváděl například, že pokud americký radar na českém území skutečně vznikne, Rusko na něj namíří své balistické střely.

Moskva proti plánům na vznik deštníku protestuje dlouhodobě. Nevěří totiž americkému zdůvodnění, že systém je budován jako obrana proti hrozbě z Íránu. Rusové tvrdí, že íránská hrozba neexistuje a že cílem systému je narušit strategickou rovnováhu ve světě. Moskva pohrozila v případě vybudování systému odvetnými opatřeními.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Česko zaměříme rakety, hrozí Moskva

Pokud v České republice bude postaven radar amerického systému protiraketové obrany a v Polsku základna amerických antiraket, mohou být na obě místa zaměřené...

Rusko chce umístit rakety u hranic s Polskem

Rusko hrozí umístěním svých balistických střel do oblasti Kaliningradu při hranicích s Polskem, pokud USA neustoupí od svého plánu umístit část systému...

Výběr článků

Načítám