Hlavní obsah

Houbařská sezóna je letos jednou z nejhorších

Právo, jh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Houbaři zažívají jednu z nejhorších sezón. Po loňských žních letos v lesích jen paběrkují. A zdá se, že do konce prázdnin už to o mnoho lepší nebude. Potvrdil to Právu známý mykolog František Růžička z Nové Včelnice.

Článek

"Podhoubí je vyschlé, nové se nevyvíjí. Očekávat se dají ke konci prázdnin snad pouze václavky a některé druhy méně náročných hub, hřibovité houby pak můžeme nalézt pouze v mokřejších místech, lišky snad už ani zde ne. Přesvědčil jsem se o tom naposledy o tomto víkendu, kdy můj celý úlovek čítal pouhých pět hub, když ani u jediného druhu se nejednalo o více než jeden exemplář," řekl mykolog.

"Jedinou šancí je tak delší období dešťů. Poté by se snad zhruba po dvou až třech týdnech mohlo v lesích opět něco objevit. Kolik toho však bude, ale tentokrát odhadnout nedovedu," dodal Růžička.

Deficit vláhy je příliš velký

"Zatím je to s houbami strašně špatné. Sleduji to, kudy chodím. Před týdnem už situace vypadala trochu nadějně hlavně v Jeseníkách, ale pak se opět hodně oteplilo. Loni byla houbařská sezóna mimořádná, každým rokem je alespoň čtrnáctidenní, letos to je ale zatím špatné," řekla Právu mykoložka Ostravského muzea Helena Deckerová.

Dodala, že deficit vláhy je na Moravě příliš velký a přívalový déšť nepomůže, protože voda rychle steče. "Pomohl by vydatný aspoň dvoudenní déšť, po kterém se pak za týden až deset dnů začnou tvořit plodnice. Zatím to ale nevypadá nějak nadějně," dodala.

Houby nerostou ani na Vysočině. "Něco by se mohlo najít na takových těch vlhčích údolních místech, ale v těchto dnech je možné houby v lesích opravdu pouze hledat, o jejich sbírání nemůže být řeč," dodal mykolog z brněnského Moravského zemského muzea Vladimír Antonín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám