Hlavní obsah

Ministři vyhoví USA, Čechy převelí do bašty Tálibánu

PRAHA

Stopadesátku českých vojáků v Afghánistánu podle všeho čeká od jara příštího roku ještě nebezpečnější služba. Ministři zahraničí a obrany Karel Schwarzenberg (SZ) a Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) se totiž rozhodli vyhovět žádosti Američanů a navrhnou vládě převelení české jednotky ze severoafghánského Fajzábádu do podstatně nebezpečnější zóny na jihu země sousedící s Pákistánem.

Článek

Češi by měli zakotvit v provincii Loghar, která je považována za baštu přívrženců Tálibánu.

Definitivně má o přesunu českých vojáků rozhodnout ve středu Topolánkova vláda. Podle dostupných informací se dá očekávat, že ministři na ni kývnou, neboť nikdo z nich neměl zatím proti záměru Schwarzenberga a Parkanové větší výhrady. A to přesto, že oba ministři již v červnu upozornili na to, že v provincii jsou aktivní buňky Tálibánu a v některých oblastech obyvatelstvo podporuje povstalecké síly, z čehož vyplývá nepřátelský postoj k cizím jednotkám.

"Provincie je povstalci využívána především jako základna pro útoky proti Kábulu, dochází zde k občasným útokům proti koaličním silám a afghánským bezpečnostním složkám. A to především formou léček, útoků pomoci improvizovaných výbušných zařízení a raketového ostřelování," přiznali ministři zahraničí a obrany v dokumentu pro vládu, který má Právo k dispozici.

Klady prý převažují

Právě proto Schwarzenberg s Parkanovou slíbili během prázdnin dát dohromady všechny klady a zápory případného převelení českých vojáků. A výsledek? Klady podle nich převažují. "Převzetí vedoucí role v provinčním rekonstrukčním týmu má jistě svá rizika, bezpečnostní, finanční atd. Potenciální výhody pro ČR a přínos pro Afghánistán samotný však jednoznačně převažují," tvrdí šéf české diplomacie s ministryní obrany.

Převzetí velení tzv. provinčního rekonstrukčního týmu podle ministrů otevírá Česku velké možnosti. K hlavním úkolům těchto týmů patří podpora ústřední vlády v provincii a pomoc při zajištění bezpečnosti země i při obnově státu. Proto by tým měl být doplněn o zhruba desítku civilistů.

Mezi klady Schwarzenberg a Parkanová jmenují mj. aktivní příspěvek ČR v boji proti terorismu, zvýšení kredibility a vlivu ČR v mezinárodních organizacích, zvýšení viditelnosti českých aktivit v zemi, růst prestiže českých expertů, příležitost pro modernizaci armády a získání nových poznatků.

Půl miliardy ročně

Podle dosavadních odhadů by česká účast v Logharu měla ročně přijít na půl miliardy korun, přičemž ministři soudí, že by měla trvat tři až pět let. Náklady jsou však prý maximalistické a mohly by být ještě sníženy na základě dohody s Američany. Ještě před tím ale bude armáda nucena pořídit pro jednotku např. rušičky signálu, přístroje pro noční vidění a také nechat dovybavit čtyři transportní vrtulníky Mi-171Š tak, aby vůbec mohly v afghánském terénu operovat. Američané totiž postupně své vrtulníkové síly z oblasti stahují.

Schwarzenberg s Parkanovou jsou si zřejmě vědomi, že vyslání českých vojáků do nebezpečné oblasti může vyvolat v části veřejnosti negativní ohlas, a proto připravili návrh, jak vládní rozhodnutí vysvětlovat. Jsou přesvědčeni, že by na vhodné komunikaci mohli vydělat i sami.

"Možnost vzniku provinčního rekonstrukčního týmu pod českým velením má velký potenciál pro pozitivní publicitu, na které může profitovat resort i jeho nejvyšší představitelé," míní šéfové resortů zahraničí a obrany. Do budoucna by proto měli prezentovat tuto misi "vrcholní představitelé" obou ministerstev a dalších zainteresovaných institucí.

Reklama

Související články

Dalších 50 vojáků odletělo do Afghánistánu

Hlavní část 6. kontingentu české armády, který bude působit v provinčním rekonstrukčním týmu ve městě Fajzábád v provincii Badachšán, odletěla do Afghánistánu....

Výběr článků

Načítám