Hlavní obsah

Dvě obce chtějí kvůli daním žalovat stát ve Štrasburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SUCHÁ LOZ/VYSOKÉ POLE

Suchá Loz na Uherskohradišťsku a Vysoké Pole na Zlínsku si budou kvůli údajné daňové diskriminaci stěžovat na českou vládu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Na společném zasedaní v Suché Lozi o tom dnes rozhodli zastupitelé obou obcí. Nelíbí se jim, že stát menším sídlům dává až 6,5krát méně peněz na občana, než kolik získají na obyvatele největší města.

Článek

"Společná stížnost bude vypravena ještě tento týden. Do Štrasburku musí být doručena do 28. srpna," řekl po skončení hlasování místostarosta Vysokého Pole a právník Stanislav Polčák. Pro stížnost se v hlasování vyslovili i obyvatelé obou obcí.

Suchá Loz a Vysoké Pole jsou jediné dvě obce v Česku, které v této věci mohou podat stížnost k evropskému soudu. S celou věcí se totiž už obrátily na Ústavní soud. Ten se ale podle starosty Suché Lozi Petra Gazdíka věcí odmítl zabývat s odůvodněním, že si obce nemohou stěžovat na samotný zákon.

Zhruba 40 starostů již v polovině června podepsalo Smlouvu obcí a měst proti daňové diskriminaci. V ní se zavázali, že budou usilovat o změnu současného systému přídělu nárokových státních prostředků. Podle Gazdíka se již ke smlouvě připojilo na 1100 obcí. Starostové především odmítají, aby čtyři největší města republiky, a to Praha, Brno, Ostrava a Plzeň, v nichž žije pětina obyvatel země, získávala více než polovinu prostředků všech obcí a měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám