Hlavní obsah

Po internetu se šíří seznam Židů v české politice

Právo, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká ultrapravice vytvořila seznam údajných Židů a židovských míšenců v české politice. Už několik měsíců koluje na internetu. Před třinácti lety za podobný seznam padl rozsudek, teď se nic neděje a policie přiznává, že o seznamu neví. Je na něm asi 200 jmen, například exprezident Václav Havel nebo nynější hlava státu Václav Klaus.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Seznam už několik měsíců koluje na internetu.

Článek

A také další představitele politického života napříč stranami - Petr Bratský a Jan Vidím (ODS), Miroslav Kalousek a Vlasta Parkanová (KDU-ČSL), Václav Exner a Miloslav Ransdorf (KSČM), nebo David Rath (ČSSD).

"Je to projev blbosti a nekulturnosti. V české politice je hodně křeče a kde je křeč, hledá se hromosvod. Když se věci nedaří, svádí se to na Židy, zednáře a jiné skupiny," řekl europoslanec Ransdorf. Dodal, že židovský původ nemá.

"Seznam je dílem člověka, který kdysi spolupracoval s Týdeníkem Politika. Osobně ho za důležitý nepokládám," napsal ředitel Národně vzdělávacího institutu (NVI), na jehož stránkách je seznam umístěn, Pavel Fabián.

Policie se nyní seznamem začne zabývat, dosud o něm nevěděla. "Policii není známo, že se na internetu takový seznam objevil. Příslušné pracoviště obsah stránek posoudí a následně rozhodne, jestli došlo či nedošlo k porušení předpisu," řekl Právu mluvčí policejního prezídia Roman Skřepek.

Reklama

Výběr článků

Načítám