Hlavní obsah

Tlustý se dohodl s Topolánkem, podpoří reformu

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vlastimil Tlustý a další kritici reformy z řad ODS se v neděli dohodli s premiérem Mirkem Topolánkem. V úterý ve Sněmovně podpoří koaliční návrh reformy veřejných financí. Pro reformu bude hlasovat všech 81 poslanců ODS. Poslanec to uvedl v Otázkách Václava Moravce.

Článek

"Šlo mi vždycky o věc, ne o pád vlády. Všechno to překlenula ta dnešní dohoda," uvedl Tlustý. Podle něj bylo nepředstavitelné, že by část společnosti na reformu doplatila.

"Premiér mi garantoval, že dohodu projedná s koaličními partnery a bude ji prosazovat," řekl. Na otázku, co by dělal, pokud by KDU-ČSL a SZ dohodu odmítly, odpověděl poslanec: "Neumím si to představit, že by ji neprosadil."

"Shoda je založena na tom, že schody postupného zdanění musí být schody postupného snižování skutečné daňové zátěže," popsal nedělní dohodu Tlustý a upřesnil:"Řešení není založeno na vrácení do druhého čtení".

Kritkům z řad ODS se nelíbilo, že by daňové zatížení bylo v roce 2009 údajně vyšší než o rok před tím. Střední příjmová skupina dle uzavřené dohody by neměla být kvůli reformě postižena při srovnání roků 2008 a 2009 propadem příjmů.

Tlustý se v neděli ráno spolu s dalšími kritiky reformy, poslanci ODS Jurajem Raninecem a Janem Schwippelem, setkal s Topolánkem. Účastnil se také předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

Hovorka se rozhodne až v úterý

Dalším kritikem reformy je lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, tomu vadí zdravotnická část balíku. V neděli uvedl, že o svém postoji bude ještě jednat s předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem a na poslaneckém klubu.

"Rozhodnu se v úterý," sdělil.

Uvažuje také nad tím, že by při hlasování opustil Sněmovnu a umožnil tak, aby reforma prošla. "Záleží to ale i na tom, jestli ODS bude ochotna k nějakému jednání," dodal.

"Nemyslím si, že si ČR nemůže dovolit osvobodit od poplatků děti do 15 let," poznamenal s tím, že by uvalení poplatků na děti mohlo být i protiústavní.

Hovorka řekl, že si je vědom toho, že by jeho hlasování proti reformě vedlo k porušení koaliční smlouvy ze strany KDU-ČSL. "Smlouvy jsou ale politické dokumenty. Nad nimi je slib poslance a Ústava, kterou musí dodržovat," uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám