Hlavní obsah

Topolánek se s kritiky reformy z řad ODS nedohodl

Právo, Novinky, ČTK, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Páteční večerní setkání premiéra Mirka Topolánka s poslanci ODS, kteří kritizují vládní návrh reformy veřejných financí, skončilo bez výsledku. Topolánek při odchodu uvedl, že další jednání o reformě "bude složité".

Článek

Po dvou hodinách jednání velmi rozladěný šéf ODS novinářům řekl: "Tak jsem si vyslechl ty naše experty a myslím si, že to bude složité." Bez dalšího vysvětlení pak odešel. Zbylí účastníci schůzky se rozešli až po další hodině. Také oni nebyli příliš sdílní.

Předseda klubu ODS Petr Tluchoř a exministr financí Vlastimil Tlustý se shodli na tom, že variantou není vrácení návrhu reformy zpět do druhého čtení. Zároveň však uvedli, že dohodu se zatím nalézt nepodařilo.

Tlustý pouze naznačil, že jsou čtyři možné varianty řešení. Jednou z nich by mohlo být vypuštění části daní pro fyzické osoby na rok 2009. O ostatních nechtěl hovořit.

Tlustý v minulých dnech uvedl, že v daňové části reformy je třeba upravit odečitatelné položky tak, aby se daňové zatížení lidí snížilo. Obává se, že pokud by prošel pozměňovací návrh, na kterém se dohodly všechny strany koalice, znamenalo by to sice snížení daní v příštím roce, ale jejich opětovné zvýšení v roce 2009. To je podle něj nepřijatelné.

K Tlustému se přidali další poslanci ODS

K Tlustému se tento týden přidali další rebelující občanští demokraté, jako například Juraj Raninec a Jan Schwippel. Oba s exministrem na jaře spoluzakládali frakci v poslaneckém klubu ODS.

Podle jejich výpočtu by například rodina s dvěma dětmi s příjmem 30 000 korun měsíčně přišla v roce 2009, oproti roku 2008, kvůli velkému snížení daňových slev o 5000 korun. Lidé s měsíčním příjmem dvacet a dvacetjedna tisíc by, jak řekl Raninec, na reformě rovněž prodělali.

Kriticky se k návrhům Tlustého vyjádřil v minulých dnech ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Za směšná označil Tlustého vyjádření o dodatečných propočtech dopadů daňových sazeb a odečitatelných položek. Ministerstvo dalo expertům ODS potřebná čísla dávno předtím, než se tento týden jedna z variant promítla do vládního návrhu reformy veřejných financí, uvedl Kalousek.

Sněmovna by měla o reformě rozhodovat na jednání, které začne v úterý. V závěrečném čtení již poslanci nemohou do předlohy nic vpisovat kromě legislativně technických změn.

Reklama

Související články

Sněmovna pro tento týden s reformou skončila

Poslanci ve středu odpoledne ukončili projednávání druhého čtení reformy veřejných financí. Na konečně schvalování se bude čekat do příštího týdne. Schůze bude...

Výběr článků

Načítám