Hlavní obsah

Čechů i Němců bude ubývat, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet Čechů a Slováků, jakož i řady dalších Evropanů, se bude v příštích desetiletích výrazně snižovat. Tvrdí to zpráva, kterou vydala v Hannoveru Nadace pro vývoj světového obyvatelstva. V roce 2050 by v České republice mělo podobně jako na Slovensku žít o téměř deset procent lidí méně než nyní.

Článek

V případě ČR prognóza očekává, že počet obyvatel klesne z 10,3 na 9,4 miliónu, na Slovensku z 5,4 na 4,7 miliónu a v Polsku ze 38,1 na 30,5 miliónu. Ještě dramatičtější pokles čeká například Německo z nynějších 82,3 na předpokládaných 71,4 miliónu nebo Rusko ze 141,7 na 109,4.

Český statistický úřad při demografických odhadech pro rok 2050 pracuje se třemi modely: nízká varianta počítá s nejnižší mírou porodnosti, nejvyšší mírou úmrtnosti a s nejmenším počtem přistěhovalců a předpokládá 8,066 miliónu obyvatel; střední varianta odhaduje počet obyvatel na 9,438 miliónu a vysoká varianta předpokládá 10,83 miliónu obyvatel.

Podle prognózy hannoverské nadace si v příštích čtyřech desetiletích "polepší" třeba Francie ze 61,7 na 70 miliónů nebo Británie ze 61,0 na 69,2. Mírnější růst pak čeká například Rakousko, Finsko nebo Švédsko. Zatímco v evropských zemích bude vývoj nevyrovnaný a kontinent má celkově zaznamenat úbytek ze 733 miliónů na 669, počet světové populace poroste. Z nynějších 6,6 miliardy se zvýší na 9,3 miliardy.

Bude mít Afrika 2 miliardy obyvatel?

Nejvýraznější růst obyvatelstva vědci z nadace očekávají v Africe, která nyní čítá necelou miliardu lidí. V roce 2050 by měl mít "černý" kontinent dvě miliardy obyvatel. Nadace pro vývoj světového obyvatelstva je mezinárodní organizace, která vznikla v roce 1991 na soukromé bázi. Kromě centrály v Hannoveru udržuje pobočky ve čtyřech afrických zemích a v Bruselu. Mimo jiné podporuje různé vzdělávací a humanitární projekty v Africe nebo Asii.

Podle Českého statistického úřadu mělo Česko na konci letošního prvního čtvrtletí nejvíc obyvatel za posledních deset let: v zemi žilo 10 306 700 lidí. Celkový počet obyvatel ČR podle statistiků roste již pátým rokem. Do roku 2005 tomu tak bylo výhradně kvůli přílivu cizinců a až loni byl poprvé od roku 1993 zaznamenán vyšší počet živě narozených dětí než zemřelých osob. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám