Hlavní obsah

Vyhýbat se převzetí soudních obsílek bude těžší

Právo, ads

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Praxe, kdy se lidé vyhýbají přebírání doporučených zásilek od soudů a prodlužují tak kauzy mnohdy až na několik let, by měla skončit. Počítá s tím novela části občanského soudního řádu, se kterou v pátek seznámil novináře ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Platit by měla od poloviny příštího roku.

Článek

Princip je jednoduchý. Zatímco dnes neexistuje povinnost lidí mít spolehlivou adresu pro doručování, a mohou se tak vyhýbat převzetí obsílek, schválení novely bude mít každý povinnost udat soudu svoji emailovou adresu, kam by se mu pošta posílala nebo adresu, kterou si sám určí, popř. adresu trvalého bydliště.

Tím se přenáší odpovědnost ze státu na adresáta. I pro lidi, kteří se nebudou vyhýbat přebírání pošty je ale chystaná úprava výhodná. Pokud si totiž z různých důvodů nebudou moci zásilku vyzvednout do 10 dnů na poště, hodí jim jí pošťák po uplynutí této lhůty do jejich poštovní schránky, takže si ušetří cestu na poštu.

Po této lhůtě se zásilka považuje za doručenou, pokud adresát soudu nedokáže, že nebylo v jeho možnostech si ji vyzvednout, např. při náhlém onemocnění nebo vykradení poštovní schránky. Naopak výmluva na dlouhodobý pobyt v zahraničí neobstojí. "Konkrétně v Německu změna systému doručování soudních písemností znamenala zkrácení rozhodování soudů řádově o měsíce," řekl Pospíšil. Nezanedbatelná má být podle jeho poradkyně Martiny Kasíkové i úspora finanční.

"Současný systém je příšerně drahý a složitý. Dnes naše soudy vynakládají zbytečně velké sumy za doručování, jehož úspěšnost je 30 procent. Navíc je i složitý, protože dnes existuje devět typů soudních obálek," řekla Kasíková, která pracuje jako soudkyně okresní soudu pro Prahu - východ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám