Hlavní obsah

Radar zdraví lidí v Brdech neohrozí, shodli se experti

PRAHA

Radar, který by mohl stát nedaleko obce Míšov v Brdech, by neměl v žádném případě škodit zdraví lidí, kteří v jeho okolí budou žít. Tvrdí to hygienická studie ministerstva obrany. Svazek záření bude podle expertů úzký, bude se vysílat do vzduchu a dolů do obcí se kvůli přírodním překážkám nedostane.

Článek

Stanice by podle hlavního hygienika Armády ČR Petra Navrátila splnila limity týkající se neionizujícího záření. "Ohrožení zdravotního stavu populace je vyloučeno," řekl Navrátil.

"Svazek vln, který radar vysílá je tam úzký a ubývá na výkonu, Vůbec se do vesnic nemůže dostat," řekl jeden z autorů zprávy Luděk Pekárek. Tomu, aby mířil na obydlené oblasti brání přírodní překážky, například kopce.

Řekl, že pokud by se radar teoreticky namířil přímo na vesnici, ani v tom případě by nebylo záření tak silné, jakému jsou vystaveni například lidé, kterým přímo do oken míří vysílač signálu pro mobilní telefony.

Schéma působení záření radaru na lidský organismus. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Právě zdravotní rizika jsou jedním z nejčastějších argumentů obyvatel obcí z okolí místa, kde by měl radar stát. Podle mluvčího vlády pro radar Tomáše Klvani dostanou příští týden studii starostové okolních obcí.

Starostové české expertíze nevěří, upřednostňují americkou   

Právě oni, ale podobným zprávám nedůvěřují. Od nikoho zatím nedostali důvěryhodné argumenty. Informace, které dostávají například z internetu, hovoří o negativním vlivu radaru na lidské zdraví.

"Nevěřím tomu a nevěří tomu ani občané, se kterými tady v obci žiju," reagoval na prohlášení armádního hygienika starosta obce Sedlice Gabriel Synek. "Nevěříme tomu, nechceme tady žádné Američany," prohlásil v podobném duchu také starosta Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek.

"Nemáme informace, které by ohrožení zdraví vyvracely ani potvrdily. Dokud nám nepředloží hodnocení rizik černé na bílém s razítkem hygienika a doktorů, neuvěříme," řekl starosta Míšova Pavel Hrubý.

Nejradikálnější je starosta Štítova Václav Hudec. "Tomuto vyjádření na tiskové konferenci nebudeme věřit. Víme, že zdraví vadí i malá zařízení tohoto typu," dodal.

Hudec upozorňuje na tzv. boční záření, o kterém oficiální místa tolik nemluví. Starostové si nyní nechávají sami překládat 400stránkovou studii radaru od amerických expertů vydanou agenturou MDA. Jejíž výsledky jsou údajně často v přímém rozporu s prohlášením českých oficialit.

Také předseda ČSSD Jiří Paroubek výsledky studie nepřímo zpochybnil, když novinářům řekl, že by upřednostnil analýzu renomovaných lékařů z více univerzit, a ne jen vojenských expertů. Vojenská lékařská fakulta není totéž co nezávislí experti, konstatoval. Materiál ovšem ČSSD prostuduje.

Všechny obce pod paprskem

Podle hlavního hygienika Michaela Víta stanice splňuje limity s velkou rezervou. Poloha místa prý fyzikálně vůbec neumožňuje, aby paprsek zasáhl obydlené oblasti.

Například obec Míšov, která bude radaru nejblíže, tedy 2,24 kilometru, bude podle studie 181 metrů pod místem, kudy bude svazek procházet. Studie zahrnuje všechny obce do 20 km od radaru a větší obce do vzdálenosti zhruba 32 kilometrů od radaru. Drtivá většina z nich na radar vůbec neuvidí.

Nejblíže budou mít radaru obyvatelé osady Teslíny, která bude od případného místa asi 1,5 kilometru. Na radar přímo uvidí a paprsek budou mít 81 metrů nad hlavou.

Podrobněji budou hygienici dopad záření zkoumat v případě, že USA se rozhodnou radar v ČR definitivně postavit. V září by měla být zveřejněna studie, která vyhodnotí dopad radaru na signál mobilních telefonů nebo televizního vysílání. Podle Klvani v blízkosti podobných zařízení ve světě lidé problém nemají. Navíc v Brdech je signál mobilních operátorů slabý už teď.

Radarová stanice by měla být součástí protiraketového systému USA ve střední Evropě. Další část, raketová základna, by měla stát v Polsku.

Radar na Marshallových ostrovech by se měl převézt do Česka a zmodernizovat. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte. Foto: Archiv Právo

V Brdech, na místě, kde má radar stát, tento týden dělali průzkum američtí experti. Zajímalo je především geologické podloží místa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám