Hlavní obsah

Další rebelové v ODS odmítají reformu

PRAHA

K bývalému ministrovi financí Vlastimilovi Tlustému (ODS), který odmítá podpořit kompromisní návrh reformy veřejných financí kvůli sporům o daňové úpravy, se přidali další rebelující občanští demokraté. Juraj Raninec a Jan Schwippel si nedovedou představit podporu reformě v současné podobě.

Článek

Oba s Vlastimilem Tlustým na jaře spoluzakládali frakci v poslaneckém klubu ODS.

Po středečním jednání Sněmovny si s Tlustým vypočítali, že Topolánkův narychlo šitý pozměňovací návrh by znamenal pro některé skupiny lidí znevýhodnění.

"To je pro nás nepřijatelné, vypadali bychom jako blázni nejen před sebou, ale hlavně před lidmi," řekl Právu Raninec.

Podle výpočtu poslanců by například rodina s dvěma dětmi s příjmem 30 000 korun měsíčně přišla v roce 2009, oproti roku 2008, kvůli velkému snížení daňových slev o 5000 korun.

Lidé s měsíčním příjmem dvacet a dvacet jedna tisíc by, jak řekl Raninec, na reformě rovněž prodělali.

Žádné nové výpočty nebyly, ohradil se Kalousek

Poslanec uvedl, že ještě v úterý večer byli při jednání koaličních špiček ujištěni, že platí dohoda na 15procentní dani, která bude výhodná skutečně pro všechny a ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) to slíbil do druhého dne propočítat.

Kalousek se proti těmto výrokům ohradil ve svém pátečním tiskovém prohlášení. "Tyto výpočty byly 13. července 2007 předány jak expertní skupině ODS, tak ekonomickým ministrům všech koaličních stran," uvedl.

Ohledně provádění výpočtů během koaličních jednání na začátku tohoto týdne se dále vyjádřil, že se již žádné nové výpočty neprováděly, pouze byly diskutovány jednotlivé varianty expertní skupiny ODS jako alternativy k vládnímu návrhu.

"Jedinou změnou bylo zvýšení slevy na dani na dítě jako kompenzace poplatků u lékaře," doplnil Kalousek.

Raninec se kloní k vrácení reformy do druhého čtení

"Ulevilo se nám, že jsme dosáhli kompromisu, ale teď jsme zjistili, že to je jinak a to je špatně," prohlásil Raninec.

Poslanec chce věřit, že šlo třeba jen o chybu úředníka na ministerstvu financí a že ji bude možné příští úterý napravit. A to třeba i případným vrácením reformy do druhého čtení, kde by se podal nový pozměňovací návrh. V opačném případě, jak potvrdil Právu, jejich odmítavý postoj k reformě trvá. S vedením klubu ani s premiérem zatím prý poslanci nehovořili.

Reklama

Související články

Analytici považují reformu za málo razantní

Reforma veřejných financí, kterou projednává Sněmovna podle analytiků příliš neřeší zadlužení země. Snižování daní odborníci i zaměstnavatelé vítají,...

Výběr článků

Načítám