Hlavní obsah

Tlustý: reformu podpořím, jen když klesne daňová zátěž

– PRAHA
Právo, Novinky, vč, per

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý ve středu večer opět zamotal koalici hlavu. Stanici Frekvence 1 řekl, že pokud navrhovaná reforma ve skutečnosti zvyšuje daňovou zátěž většiny lidí, bude chtít takovou chybu odstranit. Jen v takovém případě reformu podpoří.

Článek

"Ta informace je velmi čerstvá, ještě teď probíhají výpočty. Já rovnou řeknu, že jsem uvěřil ministrovi financí (Miroslavu Kalouskovi), který říkal, že ten posun na 12,5 procenta je další zvýhodnění pro lidi," řekl Tlustý stanici.

"Jestli se to ukáže jako pravdivé, tak by se taková fatální chyba musela odstranit," řekl Tlustý Právu. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) ale Právu sdělil, že se něco takového nezakládá na pravdě. Podle jeho slov expertní skupina ODS získala všechny podklady a výpočty k jednotlivým sazbám daní u všech variant od mnisterstva financí 13. července, a měla tak měsíc času na jejich kontrolu.

Výpočet aktuálně.cz, z něhož reakce vychází, tvrdí, že většině lidí se zátěž zvýší. Sazby se sice sníží, nižší ale budou i slevy na dani, například ta na děti.

Někteří ekonomové, které oslovila ČTK, ale ve svých výpočtech tvrdí něco jiného. Podle nich se zatížení sníží všem příjmovým skupinám. V roce 2009 se sice sazba daně sníží ještě více, ale vzhledem k poměrně výraznému snížení slevy na dani, na tom budou lidé hůře než příští rok.

"Podle našich výpočtů by se měly při realizaci poslední známé varianty snížit daně všem příjmovým skupinám. Nejméně ušetří lidé s hrubou mzdou kolem 20 000 korun měsíčně," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. Lidé budou mít kvůli zvýšení snížené sazby DPH z pěti na devět procent mírně vyšší výdaje.

Například rodina se dvěma dětmi, kde oba rodiče pracují a oba vydělávají 15 000 korun, by měla podle Marka proti nynějšku ušetřit v roce 2009 asi 770 korun měsíčně. Podobná rodina, kde oba rodiče mají hrubou mzdu 20 000 korun, by měla na daních v roce 2009 získat navíc asi 750 korun. A stejná rodina, kde mzdy rodičů dosahují 25 000 korun, by již ušetřila 1300 korun.

Proti reformě je lidovec Hovorka

Že reforma ve Sněmovně projde, je velmi pravděpodobné. I když lidovecký rebel Ludvík Hovorka ve středu znovu řekl své ne, oba bývalí poslanci sociální demokracie Miloš Melčák a Michal Pohanka naopak Mirku Topolánkovi na reformu kývli.

Největší střet o daně

Během středečního jednání opozice v rozpravě především napadla nové daňové návrhy koalice. A to především to, že se snížením daní od ledna 2009 má současně dojít k prudkému snížení hlavních slev na dani - základní na poplatníka a sleva na vyživovanou manželku klesne z 24 840 na 16 580 korun. Od téhož roku dojde i ke snížení daňového zvýhodnění na dítě. A to přesto, že premiér Topolánek, který komplexní pozměňovací návrh uvedl, tvrdil, že daňové zvýhodnění na děti bude tak vysoké, aby kompenzovalo v průměru pět až šest poplatků za dítě u lékaře ročně.

"Je to velký podfuk, rodiny s dětmi a další běžní zaplatí celkově na daních víc než letos," řekl Právu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Na dani z příjmů se sice příští rok ušetří 19 miliard, ale z toho budou mít profit vyšší příjmové kategorie," uvedl. Daňové zvýhodnění na dítě vzroste proti vládnímu návrhu jen pro příští rok, a to o 240 korun. Následující rok (2009) se má naopak snížit o 480 korun. Koalice to vysvětluje tím, že se od téhož roku sníží sazba daně.

To se nelíbí ani Hovorkovi. "Spoustě rodin s dětmi to pomůže, zvláště když s nimi nechodí k doktorovi, ale u dětí, které častěji marodí, nejsou tyto částky adekvátní," řekl Právu. A dodal, že "když v Německu osvobozují děti od poplatků u lékaře do 18 let, tak není důvod, aby v Česku platily všechny děti do 15 let."

Porodné má klesnout na 13 000 korun

Koalice přitvrdila i v sociální oblasti. Navrhuje snížení porodného na 13 000 korun za každé narozené dítě, zatímco vláda předpokládala porodné na první dítě 15 000 korun a na druhé a další 13 000 korun. Dnes činí porodné na každé dítě 17 760 korun. Udělala i korekce do vládního návrhu o rodičovském příspěvku, jehož výše bude odstupňována podle délky péče o dítě. A to tak, že při péči do čtyř let věku dítěte bude rodič pobírat 7600 korun nikoli 18, ale 21 měsíců, po zbývající měsíce pak 3800 korun.

(Reforma) "zrovnoprávňuje částečně čtyřletou mateřskou s tříletou," uvedl premiér Topolánek. Nový návrh naopak finančně znevýhodňuje péči do dvou let dítětě. Jediným opravdu významnějším koaličním daňovým ústupkem je ponechání všech dosavadních daňových úlev pro závodní stravování, včetně stravenek.

Formálně je tato záležitost prezentována jako nejvýznamnější součást dohody Mirka Topolánka s přeběhlíky, ale ve skutečnosti to je ze strany koalice jen taktika, protože daňové výhody pro závodní stravování by musela zřejmě tak jako tak zachovat. Proti zrušení se totiž bouřili nejen odboráři, ale i zaměstnavatelé.

Co chce nově koalice v daňové oblasti

Větší snížení daní z příjmů fyzických osob

od ledna 2008 dle vládního návrhu - 15 % ze superhrubé mzdy, to je 23,1 % z hrubé mzdy

od ledna 2009 - 12,5 % ze superhrubé mzdy, to je 19,4 % z hrubé mzdy

Rychlejší snížení daní z příjmů firem

od ledna 2008 - 21 %

od ledna 2009 - 20 %

od ledna 2010 - 19 %

Snížení slev na dani od 2009

- základní sleva na poplatníka z 24 840 Kč ročně na 16 560 Kč

- sleva na vyživovanou manželku z 24 840 na 16 560 Kč

Snížení daňového zvýhodnění na děti

- v roce 2008 přechodně na jeden rok růst z 10 440 na 10 680 Kč

- pro další roky pokles z 10 680 na 10 200 Kč

Zvýšení spotřebních daní u tabákových výrobků

- růst má být od ledna o 7 % vyšší, než předpokládala vláda

Ponechání daňových úlev pro závodní stravování

Pozn.: opatření, u nichž není uveden zvláštní termín, mají platit od ledna 2008

Součástí dohody s přeběhlíky je i to, že se má zvýšit hranice ročního obratu, od níž má podnikatel povinnost vést podvojné účetní, z 15 na 25 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám