Hlavní obsah

Imunitní výbor rozhodoval o komunistovi Vondruškovi

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Sněmovní mandátový a imunitní výbor ve středu ani po hodinovém jednání nerozhodl o doporučení zda vydat k trestnímu stíhání Josefa Vondrušku (KSČM). Ten je podle státního zastupitelství v Liberci podezřelý ze zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Článek

Výbor přerušil své jednání s tím, že požádá okresní státní zastupitelství o zaslání spisu. "Myslím, že pokud budou odstraněny problémy nebo chyby, které se objevily, potom je důvod pro vydání," řekl novinářům předseda výboru Miloslav Kala (ČSSD).

Vondruška, který v 80. letech působil jako vězeňský dozorce, je podezřelý z týrání vězňů. Poslanec to rezolutně odmítá. Kala označil kauzu za složitou. Podle něj výbor rozhodne tak, aby se Sněmovna případem mohla zabývat na zářijové schůzi.

"Nebudeme posuzovat otázku viny či neviny, ale jen to, zda jsou splněny podmínky pro vydání," poznamenal.

Imunitní výbor dává pouze doporučení k vydání či nevydání, ale o osudu zákonodárce definitivně rozhoduje Sněmovna. Pokud ho nevydá, je stíhání v dané věci podle ústavy navždy vyloučeno.

Vondruška se imunity dobrovolně nevzdá

Vondruška včera předal výboru dokumenty na svou obhajobu. "Uvádí, že v inkriminované době, kdy měl spáchat trestný čin, nebyl přidělen do nápravného ústavu v Minkovicích," prohlásil Kala na dotaz Práva.Vondruška se nehodlá sám vzdát imunity, přestože se podle svých nemá čeho obávat.

"Proč bych se měl vzdávat imunity, nevidím k tomu důvod," řekl včera novinářům. Je přesvědčen, že jen "slouží coby prostředník" v ataku na KSČM.

Poslanecký klub KSČM ke kauze ještě nezaujal konečné stanovisko. "Považuji tuto věc za ryze politickou. Pokud bude pan Vondruška zbaven imunity, jsem přesvědčen o tom, že se u případného soudního jednání nemá čeho obávat," řekl v úterý novinářům předseda KSČM Vojtěch Filip.

Už loni, poté co byl podán podnět k vyšetřování, šéf komunistů uvedl, že každý by měl umět "vysvětlit svou minulost".

Kauzou se zřejmě bude zabývat ještě tento týden výkonný výbor KSČM. Podle informací Práva není vyloučeno, že doporučí Vondruškovi, aby se sám vzdal imunity a obhájil se před soudem.

Dolejš: Neměl by se za imunitu schovávat

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš minulý týden uvedl, že Vondruška by se neměl za imunitu schovávat. "Na jeho místě bych k tomu přistoupil čelem, iniciativně, nezaujímal bych obranářskou pozici a neschovával bych se za verdikt imunitního výboru Sněmovny," řekl Právu.

Dolejšův postoj podpořila i jeho stranická kolegyně, šéfka petičního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová. "Obecně, ať byl spáchán trestní čin kýmkoliv a kdykoliv, pak by měl být potrestán," uvedla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám