Hlavní obsah

Sněmovna pro tento týden s reformou skončila

PRAHA

Poslanci ve středu odpoledne ukončili projednávání druhého čtení reformy veřejných financí. Na konečně schvalování se bude čekat do příštího týdne. Schůze bude pokračovat v úterý 21. srpna odpoledne. Reforma má šanci na přijetí.

Článek

Návrh ale má hlas dvou bývalých sociálnědemokratických poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Koalici tak nemusí moc vadit ani to, že lidovec Ludvík Hovorka zřejmě pro návrh ruku nezvedne.

Poslanci behem středy podávali pozměňovací návrhy a mezi jinými zazněl i ten společný koaliční.

Socialisté a komunisté tvrdí, že reforma většinu lidí poškodí a prospěje jen těm nejbohatším. Slibovaný efekt - stabilizaci veřejných financí - navíc podle nich stejně nepřinese. Koaliční politici říkají, že bez reformy se veřejné finance zhroutí, odmítají i názory, že vládní návrhy zvýhodní jen lidi s nejvyššími příjmy.

Hovorka možná bude váhat i u jiných zákonů

Hovorka se navíc v úterý nechal slyšet, že si koalice nemůže být jistá jeho podporou ani nadále. Vždy se prý bude rozhodovat podle obsahu zákonů. Odmítá ale, že by koalici chtěl škodit.

"Budu se rozhodovat podle kvality každé předlohy," odpověděl Hovorka na otázku, zda zůstává vládním poslancem a bude u jiných návrhů loajální koalici.

Vadí mu snižování daní právnických osob, poplatky u lékaře a za recept u dětí do 15 let a také kategorizace léčiv, která se do reformy dostala. Hovorka ve středu podal sám k reformě několik pozměňovacích návrhů.

Sněmovna projednala ještě mediální zákony

Poslanci se sice ve středu rozešli a mimořádnou schůzi ukončili, ještě odpoledne se ale sešli na další schůzi. Na té Sněmovna učinila první krok ke schválení novel několika mediálních zákonů, které mají podle autorů odblokovat nástup digitálního zemského televizního vysílání. Tuto vládní předlohu postoupila k projednání svým výborům. Schvalovat by ji měla asi koncem září, takže účinnosti by mohla nabýt 1. ledna příštího roku.

Změny v sazbách daní z příjmů navrhované koalicí

Daň z příjmů fyzických osob

Původní vládní návrh

Jediná sazba 15 % z tzv. superhrubé mzdy (tzn. ve skutečnosti 23,1 % kvůli zvýšenému daňovému základu)

Nynější návrh koalice

Od roku 2009 12,5% ze superhrubé mzdy (ve skutečnosti 18,5 procenta). V roce 2008 by měla zůstat sazba 15 procent ze superhrubé mzdy (ve skutečnosti 20,6 procenta)

Daň z příjmů právnických osob

Původní vládní návrh

Pokles sazby daně z 24 procent na: 22 % pro rok 2008, 20 % pro rok 2009, 19 % pro rok 2010

Nynější návrh koalice

Jednorázové snížení na 21 procent od roku 2008, v roce 2009 na 19 procent

Reklama

Související témata:

Související články

Kritik reformy Hovorka: ustupovat nehodlám

Poslanecký klub lidovců nebude zřejmě při schvalování reformy veřejných financí jednotný. Poslanec Ludvík Hovorka nezvedne ruku pro reformu, pokud...

Výběr článků

Načítám