Hlavní obsah

Analytici považují reformu za málo razantní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Reforma veřejných financí, kterou projednává Sněmovna podle analytiků příliš neřeší zadlužení země. Snižování daní odborníci i zaměstnavatelé vítají, ale vesměs je považují za málo razantní. Poslanci zřejmě návrh reformy těsnou většinou schválí.

Článek

"Reforma nemá vizi, je nemastná neslaná. Největší výtka je, že opatření neřeší naše zadlužování a deficity veřejných financích," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Navržená úsporná opatření podle něj vyrovnají ztrátu na příjmech způsobenou snížením daní.

"Vše ale nasvědčuje tomu, že vláda i v roce 2010 dále počítá s deficitem státního rozpočtu kolem 100 miliard korun, což je velký risk pro ekonomiku," dodal. Michl rovněž vidí jako přínos změnu zdanění holdingových společností, což by podle jeho slov vést tomu, že velké nadnárodní společnosti budou v Česku zřizovat svá regionální sídla. Dalším přínosem je podle něj i skupinová registrace k DPH.

Navržené změny neznamenají významný zásah do původního návrhu, ale významné je dohodnuté snížení sazby daně z příjmu fyzických osob od roku 2009 z 15 na 12,5 procenta, míní Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku.

Snížení daní urychlí růst, ale v rozpočtu budou peníze chybět

Rychlejší a výraznější snížení daní je pro firmy, podnikatele i zaměstnance jistě přínosem, komentoval pozměňovací návrhy analytik Patria Finance David Marek. Nižší přímé daně by podle něj měly podpořit hospodářský růst, krátkodobě bude ale potřeba pokrýt chybějící rozpočtové příjmy. "Hlavním problémem veřejných financí není daňový systém, ale deficity a zde by mělo být nasměrováno úsilí a kreativita vlády," doplnil.

"Žádná reforma veřejných financí, ale dílčí úpravy v oblasti daňových pravidel," popsal reformu Miroslav Ševčík z Liberálního institutu. Nejméně vydělají střední vrstvy, absolutně nejvíce vysokopříjmové skupiny, relativně hodně vydělají i nízkopříjmové skupiny, soudí.

Ostře proti koaličním návrhům jsou odboráři. "Jde o mediální divadlo, ale bohužel s ještě většími negativními dopady na převážnou část občanů," řekla mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová. Reforma podle ní povede k ještě větší polarizaci mezi chudými a bohatými.

Ambice snižovat schodek nestačí, kurs koruny bez výkyvů

"Považujeme reformu za málo ambiciózní. Zaměstnavatelé předpokládali, že reforma povede k výraznému zjednodušení daňové soustavy a ke snížení vedlejších nákladů práce," uvedl zástupce generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý. Z návrhu je podle něj zřejmé, že právnickým osobám žádné zjednodušení nepřináší a také pokud jde o cenu práce, je návrh reformy daňově neutrální. Zdanění sice snižuje, ale zároveň omezuje možnosti odpočtů, poznamenal.

"Balík změn zákonů projednávaný ve sněmovně je prvním krokem k ozdravění veřejných financí. Zatím je cílem pouze snížení schodku veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP, což není při dnešním tempu růstu ekonomiky cíl příliš ambiciózní," upozornil prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Kurs koruny tahanice o daně a poplatky nezasáhl. To podle něj ukazuje, co si o reformě myslí skutečně nezávislí londýnští hráči, kteří nikdy nebudou volit ani jednu z nesvářených stran a kteří budou investovat jen tam, kde se jim to nejvíce vyplatí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám