Hlavní obsah

Hovorka: reformu odmítnu, hraje se v ní o miliardy za léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka ve středu ráno v České televizi uvedl jako jeden z důvodů odmítnutí reformy fakt, že bude zřejmě zahrnovat novelu zákona o kategorizaci léčiv. Ten má zásadním způsobem změnit stanovování cen léčiv, jejich klinické hodnocení a úhrady. Podle Hovorky tak začíná "velká hra o velké peníze ve zdravotnictví". O tom, že reformu nepodpoří, informoval Hovorka Právo v úterý večer.

Článek

"Dozvěděl jsem se včera na jednání poslaneckého klubu, že do této novely má být propašována novela zákona o kategorizaci léčiv," řekl ve středečním Dobrém ránu s Českou televizí Hovorka s tím, že jde o sedmnáctistránkový materiál, který zásadním způsobem upravuje stanovování cen léčiv, jejich klinické hodnocení a úhrady. "Je to rozsah 60 až 80 miliard korun," uvedl. Navíc se podle Hovorky koncentruje velká pravomoc do rukou ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

"Úloha ministerstva v tomto procesu není zcela zřejmá, takže já si myslím, že tady začíná velká hra o velké peníze ve zdravotnictví," dodal.

Hovorkovi se rovněž nelíbí plánované převody zdravotních pojišťoven na akciové společnosti, což podle poslance znamená nepřípustné propojení soukromého kapitálu s veřejnými penězi z pojištění.

Hovorka návrh reformy nepodpoří

Hovorka v úterý oznámil, že nepodpoří reformu, na jejíž kompromisní podobě se shodly špičky koaličních stran. "Předložím pozměňovací návrhy a budu potom hlasovat proti té reformě," prohlásil. Předtím nabídl, že nebude bránit razantnějšímu snížení daní a do určité výše bude akceptovat i poplatky za recept. Na požadavku, aby poplatky u lékaře neplatily děti, ale trval.

Kompromisní návrh, na kterém se dohodli lídři koalice, počítá s tím, že budou poplatky u lékaře platit všechny děti. Kompenzovat by to ale měla daňová sleva na dítě, která by měla vzrůst nejméně o 100 korun. "Je to velice slabá náplast, protože měly být osvobozeny i od poplatků za recepty, hospitalizace v nemocnici, ozdravovnách a léčebnách," řekl Hovorka.

Upravený návrh vláda předloží Sněmovně na středečním jednání. Poslanci by měli reformu po projednání schvalovat zřejmě příští týden. Vládní strany - ODS, lidovci a zelení - mají ve dvousetčlenné dolní komoře dohromady 100 vlastních hlasů. Ztráta Hovorkova hlasu pro koalici znamená, že potřebuje jednotu všech svých ostatních poslanců a spoléhat musí zároveň na podporu Melčáka a Pohanky. Právě jejich dva hlasy umožňují to, aby se koalice mohla obejít bez hlasu jednoho svého poslance.

Reklama

Související témata:

Související články

Kritik reformy Hovorka: ustupovat nehodlám

Poslanecký klub lidovců nebude zřejmě při schvalování reformy veřejných financí jednotný. Poslanec Ludvík Hovorka nezvedne ruku pro reformu, pokud...

Výběr článků

Načítám