Hlavní obsah

Sněmovna jednala o reformě, její podoba je ale nejistá

PRAHA

Sněmovna v úterý začala projednávat balík reforem, s nímž současný kabinet Mirka Topolánka (ODS) spojil svůj osud. Konečná podoba návrhu však dosud není jasná, protože koaliční strany ještě nepředstavili kompromisní jednotný pozměňovací návrh. Opozice je rozhodnuta navrhovaný zákon odmítnout.

Článek

Poslanci v úterý ve 14 hodin zahájili schůzi, která má rozhodnout o vládním návrhu reformy veřejných financí. Ani v podvečer ale nebylo jasné, zda se koalice dokáže na definitivní podobě reformy shodnout a získat pro ni hlasy všech svých poslanců.

Koaliční lídři odpoledne uvedli, že se k dohodě blíží. Nedořešeno ale stále zůstává, jaké daňové sazby koalice navrhne. Oproti původní verzi zřejmě nižší. Jasno není ani v poplatcích ve zdravotnictví. Strany se údajně shodly pouze na tempu snižování daní pro podniky.

Sněmovna bude pokračovat ve středu

Poslanci schůzi vpodvečer na žádost klubu ODS přerušili do středečního rána, kdy už chce mít koalice připravený svůj kompromisní pozměňovací návrh. Nad ním se pak sešly špičky vládní koalice. V napjaté situaci, kdy na hledání společné pozice již zbývaly jen hodiny, tak v koaličním vyjednávání došlo na "lámání chleba".

Pokračovalo se též v přemlouvání lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky, kterému vadí poplatky u lékaře pro děti do 15 let. Hovorka ještě v podvečer odmítl ustoupit a s podporou reformy stále váhá.

Koalice potřebuje dosáhnout jednoty svých řad, jinak jí hrozí, že reformu neprosadí, což by zřejmě znamenalo konec současné vlády. ODS, lidovci a zelení mají ve dvousetčlenné dolní komoře dohromady jen 100 vlastních hlasů. Dva hlasy nezařazených poslanců Michala Pohanky a Miloše Melčáka jsou tedy klíčové.

Pohankovi ale například vadí, že podle vládní předlohy by ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny volila i odvolávala na návrh správní rady vláda. "To není optimální," uvedl. Dodal, že s Melčákem postupují v "absolutní shodě".

Padne-li reforma, padne i vláda, zopakoval Topolánek

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek před poslanci zopakoval, že na reformě veřejných financí závisí osud vlády. "Bez ní se nedá slušně vládnout, bez ní nám hrozí pád do dluhové pasti, bez ní by musel premiér lidem lhát," uvedl v projevu k poslancům.

"Já to vím a vy to víte také," obrátil se na opoziční zákonodárce. Beze změn ve veřejných financích podle něj hrozí jejich zhroucení - už za dva roky by prý mandatorní výdaje (například výdaje na důchody a další povinné výdaje) převýšily příjmy rozpočtu. "Vezmete si toto na odpovědnost?" obrátil se s řečnickou otázkou na poslance.

Paroubek reformu znovu odmítl

Po něm se slova ujal šéf ČSSD Jiří Paroubek a vládní předlohu znovu odmítl - podle něho jde o útok na životní úroveň většiny lidí a veřejným financím stejně nepomůže. Dodal, že až se ČSSD vrátí k vládě, provede "důkladnou revizi" reformy a "její nejobludnější" části zruší.

Nejen zástupci opozičních ČSSD a KSČM, ale ani vládní poslanci podle něj nevědí, jak bude nakonec vládní balík vypadat. "Kdyby to nebyla tak vážná věc, bylo by to osvěžující, ale protože jednáme o osudu lidí, je to pobuřující," komentoval předseda ČSSD skutečnost, že zástupci koalice ještě nedopracovali komplexní pozměňovací návrh reformy.

Změny v sazbách daní z příjmů navrhované koalicí

Daň z příjmů fyzických osob

Původní vládní návrh

Jediná sazba 15 % z tzv. superhrubé mzdy (tzn. ve skutečnosti 23,1 % kvůli zvýšenému daňovému základu)

Nynější návrh koalice

Od roku 2009 12,5% ze superhrubé mzdy (ve skutečnosti 18,5 procenta). V roce 2008 by měla zůstat sazba 15 procent ze superhrubé mzdy (ve skutečnosti 20,6 procenta)

Daň z příjmů právnických osob

Původní vládní návrh

Pokles sazby daně z 24 procent na: 22 % pro rok 2008, 20 % pro rok 2009, 19 % pro rok 2010

Nynější návrh koalice

Jednorázové snížení na 21 procent od roku 2008, v roce 2009 na 19 procent

ČSSD chce jednání o reformě prodloužit. Bude usilovat o to, aby koaliční pozměňovací návrh projednala tripartita a aby ho ještě posoudily i sněmovní výbory. To by schvalování reformy odložilo, zatím ale není jasné, na jak dlouho. Chce také prodloužit lhůtu mezi druhým a třetím čtením na 40 dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Reformu má změnit souhrnný návrh koalice

Koalice by měla k reformě veřejných financí předložit jeden společný pozměňovací návrh. Shodli se na tom na páteční schůzce lídři ODS, lidovců a zelených....

Kritik reformy Hovorka: ustupovat nehodlám

Poslanecký klub lidovců nebude zřejmě při schvalování reformy veřejných financí jednotný. Poslanec Ludvík Hovorka nezvedne ruku pro reformu, pokud...

Výběr článků

Načítám