Hlavní obsah

ČSSD: když koalice změní reformu, chceme 40 dní na rozmyšlenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud koalice předloží komplexní pozměňovací návrh k reformě veřejných financí, bude ČSSD žádat prodloužení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 40 dní. Řekl to šéf poslanclů strany Michal Hašek. Třetí čtení by se tak konalo nejdříve na konci září.

Článek

Podle ČSSD by změnu musela projednat tripartita a opět sněmovní výbory, tím by se schvalování protáhlo. Straně se nelíbí, že poslanci budou jednat o návrhu, jehož znění nezná nikdo. Ani ti, co jej připravují.

"Prodloužení té lhůty by bylo logické, protože v tuto chvíli nikdo z nás neví, a neví to ani představitelé vlády, jaká je závěrečná podoba toho takzvaného reformního batohu," řekl ve sněmovně novinářům předseda ČSSD Jiří Paroubek. Zopakoval, že koaliční vláda nemůže počítat s tím, že by sociální demokraté "Topolánkův ruksak" podpořili.

Koalice chce nynější podobu reformy změnit jednotným návrhem. Jeho podobu ale zatím ještě nezná. Jednání představitelů tří koaličních stran, které proběhlo v noci na úterý, žádný valný výsledek nepřineslo. Komplexní pozměňovací návrh by měl být proto dojednán až dnes. Podle premiéra Mirka Topolánka předloží koalice pozměňovací návrh ve středu.

Návrh většího snížení daní ODS zřejmě neprosadí

ODS pravděpodobně u svých koaličních partnerů narazí s větším snížením daní než bylo původně dohodnuto. Pokud ODS návrh neprosadí, bude podle Vlastimila Tlustého usilovat o vypuštění celé části týkající se daní z reformy.

ČSSD sama žádný pozměňovací návrh nepřipravuje. Několik by jich mohla v druhém čtení předložit KSČM.

Sněmovna bude o reformě rozhodovat na schůzi, která začala odpoledne. Nejprve přijde na řadu takzvané druhé čtení. V něm se ještě nebude hlasovat o schválení či zamítnutí reformy, může se ale hlasovat o tom, že ji sněmovna vrátí k novému projednání výborům. Vrácení reformy výborům by sice neznamenalo její zamítnutí, pro kabinet by to ale mohlo představovat přinejmenším znatelné.

Předpokládá se, že po skončení druhého čtení bude "reformní" schůze dolní komory na několik dnů přerušena. Ve chvíli, kdy budou splněny výše popsané podmínky o rozdání pozměňovacích návrhů všem poslancům, může začít závěrečná fáze sněmovního projednávání reformy, takzvané třetí čtení.

Reklama

Související články

ČSSD: Až budeme u moci, reformu zrušíme

Pokud se vládní koalici podaří prosadit reformu veřejných financí, ČSSD je připravena ji po svém návratu k moci zrušit. Považuje ji totiž za nespravedlivou,...

Reformu má změnit souhrnný návrh koalice

Koalice by měla k reformě veřejných financí předložit jeden společný pozměňovací návrh. Shodli se na tom na páteční schůzce lídři ODS, lidovců a zelených....

Výběr článků

Načítám